Lugo rakentaa uutta Paraguayta

Julkaistu 22.8.08 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Paraguay

Paraguayn presidenttinä elokuussa aloittanut Fernando Lugo on asettanut hallitukselleen sadan päivän koeajan, jonka aikana ”tuhotun maan” politiikan suunta on muutettava. Entisen piispan prioriteettilistan kärjessä on taistelu korruptiota ja köyhyyttä vastaan. Entinen valtaeliitti yrittää Lugon mukaan kuitenkin jo horjuttaa uutta hallitusta.

 

Kuuden ja puolen miljoonan asukkaan Paraguaylla on merkittävät energia- ja mineraalivarannot, mutta enemmistö kansasta elää köyhyydessä ja yli kolmannes absoluuttisessa kurjuudessa. Sadat tuhannet talonpojat ovat vailla viljelysmaata samalla kun 2,5 prosenttia väestöstä omistaa yli 70 prosenttia maista. Paraguay on saavuttanut kyseenalaista mainetta sijoittumalla kärkisijoille korruptoituneimpien maiden listauksissa, ja presidentti Fernando Lugo onkin sanonut, että nopein tapa rikastua maassa on lähteä mukaan politiikkaan. Korruption vallasta kertoo sekin, että jopa yhdeksän kymmenestä oikeuden antamasta tuomiosta sanotaan ratkeavan tuomarien lahjonnan perusteella, riippumatta siitä, kuka oikeasti on syyllinen.

 

”Ensisijaista on taistelu korruptiota vastaan, joka on kuin syöpä, joka rappeuttaa koko yhteiskunnan”, Lugo kertoi BBC:n espanjankieliselle palvelulle antamassaan haastattelussa. Korruption kimppuun Lugo sanoi käyvänsä esimerkin avulla: kaikilta valtion elimiltä, ministereiltä ja presidentiltä itseltään tullaan edellyttämään läpinäkyvää toimintaa, jota kansalaiset kontrolloivat.

 

Kiireellisten asioiden luetteloon Lugo listasi haastattelussa myös köyhyyden vähentämiseen tähtäävät ohjelmat, terveydenhuoltojärjestelmän rakentamisen ja erityisesti ”äärimmäisessä kurjuudessa, ilman lääkkeitä, ilman koulutusta, ilman vaatteita, ilman ruokaa” elävien alkuperäiskansojen aseman nopean kohentamisen.

 

Armeijan johto uusiksi

 

Vain viikko virkaanastumisensa jälkeen Lugon hallitus laittoi tuulemaan erottamalla yhtä lukuun ottamatta maan asevoimien ylimmän johdon. Paikkansa saivat jättää niin maavoimien, laivaston kuin ilmavoimien komentajat. Myös poliisin ylin johto uusittiin. Toimenpiteen taustalla on kansan tyytymättömyys maan turvallisuustilanteeseen ja armeijan ja poliisin harjoittamaan vallan väärinkäyttöön. Armeija on myös pahasti sotkeentunut korruptioon ja sekaantunut politiikkaan ja vallankaappaushankkeiden suunnitteluun.

 

Sosiaalisista ohjelmista ilmoitettiin välittömästi lukutaitokampanjan aloittaminen. Kampanja toteutetaan yhdessä vapaaehtoisten nuorten ja kansalaisjärjestöjen kanssa ja mallia siihen aiotaan ottaa Venezuelasta, joka kitki lukutaidottomuuden toisena Latinalaisen Amerikan maana kuubalaisella Yo sí puedo –menetelmällä. Samalla aiotaan remontoida maan koulutusjärjestelmä niin, että kaikki lapset ja nuoret pääsevät opintielle.

 

Fernando Lugo on myös ilmoittanut kokonaisvaltaisen maauudistuksen käynnistämisestä, mutta sen toteutumiseen uskotaan kuluvan vuosia. Reformi aiotaan toteuttaa avoimella dialogilla, johon osallistuvat niin maattomat maatyöläiset, valtion instituutiot kuin suurmaanomistajat. ”Sanoimme kampanjassa, että aloitamme kansalaisten tuella yhteiskunnan kaikkien luokkien osallistuvan demokratian. Tämä antaa takeet prosessille ja kokonaisvaltaisen maareformin toteuttamiselle”, Lugo sanoi BBC:n haastattelussa.

 

Vanha valta yrittää torjua uudistukset

 

Haastattelussa Lugo paljasti myös, että hallituksen saamien tietojen mukaan jotkut maassa pitkään valtaa pitäneet piirit aikovat laittaa kapuloita rattaisiin estääkseen uudistuspolitiikan rauhanomaisen läpiviemisen. Suunnitelmissa on luoda Paraguayhin epävakaa tilanne ja lietsoa ”protestien ja sabotaasin ilmapiiriä”. Lugon mukaan sabotointi näkyy jo siinä, että öljy-yhtiö Petroparin polttoaineen toimitukset ja sairaaloiden tarvikehuolto ovat alkaneet takkuilla uuden hallituksen astuttua valtaan. Lugo onkin jo kääntynyt Venezuelan puoleen turvatakseen öljyn ja lääkkeiden saamisen maahan.

 

Hallituksen päämiehen Miguel Lopez Periton mukaan Paraguay on yhä enemmän suuntautumassa suhteiden luomiseen alueen ystävällismielisiin maihin, jotka haluavat rakentaa ”uutta Latinalaista Amerikkaa”. Vastoinkäymisistä, valtavista yhteiskunnallisista vaatimuksista ja yläluokan tempuista huolimatta hän vakuutti hallituksen olevan toiveikas.

 

”Tämä ei ole mikä tahansa hallitus. Se on vahvasti sitoutunut prosessiin, joka ensimmäistä kertaa koskaan puolustaa köyhien intressejä kamppailussa muutoksen puolesta”, Lopez Perito sanoi. (TK – Progreso Semanal, BBC Mundo, Prensa Latina, Granma Internacional)

Kommentointi on suljettu.