Eurooppalainen muistinmenetys

Posted: 14.8.08 in Uncategorized

Pohjois- ja eteläamerikkalainen älymystö ja aktivistit lähettivät heinäkuussa Euroopan hallituksille ja kansanedustajille kirjeen, jossa he kritisoivat Euroopan Unionin siirtolaisuutta koskevaa direktiiviä, joka on tulossa voimaan. Se antaisi mahdollisuuden vangita ja rangaista Euroopan Unionin alueelle tulevia siirtolaisia. Allekirjoittajiin kuuluvat muun muassa Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Adolfo Pérez Esquivel, kirjailija Naomi Klein, useitten pohjoisamerikkalaisten yliopistojen professoreita mm. Noam Chomsky, subcomandante Marcos, YK:n alkuperäiskansojen asioitten erikoisasiamies Rodolfo Stavenhagen, Paraguayn virkaan astuva presidentti Fernando Lugo, kirjailija Eduardo Galeano ja Che Guevaran tytär Aleida Guevara.

 

24.7.08

Euroopan hallituksille ja kansanedustajille:

 

Jotkut esi-isistämme – harvat, monet tai kaikki, tulivat Euroopasta. Koko maailma otti anteliaasti vastaan siirtolaistyöläiset Euroopasta. Tänään alkavan taloudellisen kriisin sanelema uusi eurooppalainen laki tuomitsee henkilöitten vapaan liikkeen rikokseksi, vaikka kyseessä on jo vuosikausien ajan kansainvälisen lain pyhittämä ihmisoikeus.

 

Tämä ei ole kovin omituista, koska työläiset ovat aina olleet syntipukkeja järjestelmässä, joka käyttää heitä tarvittaessa ja sitten heittää heidät roskakoriin. Tämä ei ole mitenkään omituista, mutta kylläkin erittäin häpeällistä.

 

Vähemmän viaton muistinmenetys estää Eurooppaa muistamasta, että Eurooppa ei olisi Eurooppa ilman halpoja ulkopuolelta tulevia käsiä ja palveluita, joita koko maailma on Euroopalle tehnyt; Eurooppa ei olisi Eurooppa ilman Amerikan alkuperäiskansojen tappamista ja Afrikan lasten orjuuttamista, vain mainitaksemme pari esimerkkiä näistä unohtuneista seikoista.

 

Euroopan tulisi pyytää anteeksi maailmalta, tai ainakin kiittää, sen sijaan että lakien voimalla pyhitätte vangitsemiset ja rangaistukset työläisiä kohtaan, jotka tulivat asuinpaikkaansa paeten nälkää ja sotia, jotka maailman valtiaat heille lahjoittivat. (käännös: JU)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.