Evo Morales sai murskavoiton kansanäänestyksessä

Posted: 11.8.08 in +Bolivia

Bolivian presidentti Evo Morales lisäsi kannatustaan 10.8. järjestetyssä kansanäänestyksessä yli 63 prosenttiin. Samalla kuitenkin opposition hallitsemissa maakunnissa entiset maaherrat valittiin pääosin uudelleen. Vaalit eivät siis ratkaisseet maan poliittista umpisolmua ja kahtia jakautumista, mutta antavat Moralesille vahvan mandaatin jatkaa uudistuspolitiikkaansa.

 

[Teksti: Juha Uski]

 

Boliviassa järjestetty virallinen maanlaajuinen kansanäänestys koski presidentin, varapresidentin sekä kaikkien maaherrojen paitsi yhden mandaattia. Chuquisacan maaherrasta ei äänestetty, koska maakunnan vaaleista oli kulunut niin lyhyt aika. Näin kattavaa kansanäänestystä maan poliittisen johdon suhteen ei ole koskaan ennen Boliviassa nähty ja harvassa muussakaan maassa.

 

Bolivian tietotoimisto ABI:n mukaan valinnassa oli kyse siitä, minkälaista Boliviaa tahdotaan rakentaa: sekatalouteen perustuvaa maata, jossa valtio hallinnoi luonnonvaroja, vai yksityistettyyn talouteen perustuvaa maata, jota ylikansallinen pääoma hallitsee.

 

Äänestyksen ei kuitenkaan voi sanoa ratkaisseen tuota kysymystä kokonaan. Sekataloutta ja luonnonvarojen kansallistamista ajavat presidentti Evo Morales ja varapresidentti Alvaro García Linera saivat kyllä murskavoiton, yli 63 prosenttia äänistä, mikä tarkoittaa yli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuoden 2005 presidentinvaaleissa. Mutta myös Moralesin linjaa vastustavien alankoalueitten rikkaitten maakuntien maaherrat säilyttivät kansan luottamuksen.

 

Edessä on sekava tilanne, koska touko-kesäkuussa alankoalueitten maaherrat ovat ilman keskushallinnon ja kansallisen vaalituomioistuimen tai minkään muunkaan kansallisen instituution (tai minkään muun maan) avointa hyväksyntää pitäneet kansanäänestyksiä maakuntiensa itsehallinnollista. Äänestykset pidettiin lisäksi – laittomia kun olivat – ilman minkäänlaisia riippumattomia tarkkailijoita. Nämä äänestykset lähtivät liikkeelle Santa Cruzin maakunnasta, ja Santa Cruzin toukokuun alun laittoman kansanäänestyksen johdosta Bolivian hallitus asetti elokuun alussa maaherra Ruben Costasin syytteeseen maanpetoksesta.

 

Valtionhallinnon päätökset tai laillisten keinojen käyttäminen eivät kuitenkaan ole tärkeysjärjestyksessä päällimmäisinä alankoalueitten maaherroille. Kuultuaan nykyisen äänestyksen tulokset, jokainen näistä neljästä ilmoitti välittömästi, että maakunnan itsehallinto astuu nyt voimaan heti maanantaina 11.8. Voittopuheessaan Ruben Costas lisäksi sanoi, että jos hallitus tahtoo keskustella perustuslakiehdotuksestaan, se tie johtaa “umpikujaan”. Edellisenä päivänä Evo Morales oli puhunut juuri tästä aikomuksestaan kutsua kaikki koolle yhteiseen pöytään.

 

Viime viikkojen ajan opposition huligaanijoukkiot ovat aiheuttaneet runsaasti hämminkiä. Oli  myönteinen yllätys, että äänestys sujui kommelluksitta. Pandon ja Cochabamban maaherrat, jotka pelkäsivät menettävänsä valtaoikeutensa, ilmeisesti ovat sekaantuneet näihin häiriöihin, joilla yritettiin estää äänestyksen toteutuminen. Cochabamban maaherra Manfred Reyes Villa, joka hävisi äänestyksessä, ilmoitti, että ei aio alistua valtansa menetykseen, vain pyrkii laillisin keinoin puolustamaan oikeuttaan virkansa säilyttämiseen. Pandon maaherra Leopoldo Fernández selvisi äänestyksestä voittajana.

 

Äänestyksen häviäjiin kuului Reyes Villan lisäksi La Pazin maaherra José Luis Paredes, joka on Moralesin MAS-puolueesta. Oruron maaherran Alberto Aguilarin (MAS) tilanne on vielä epäselvä, äänimäärä on liikkuu lähellä 50 prosenttia. 

 

Kun ottaa huomioon, että suurimmat tiedotusvälineet ovat opposition oligarkkien hallussa, niin Moralesin yli 60 prosentin murskavoitto osoittaa, että hänellä todella on suuren enemmistön vakaumuksellinen tuki. Lisäksi on otettava huomioon, että Moralesin tuki opposition hallitsemilla alueilla on noussut todella huomattavasti vuoden 2005 presidentinvaaleista: Benin maakunnassa 16%:sta 43%:iin; Tarijassa 33%:sta 47%:iin; Pandossa 21%:sta 49%:iin ja jopa Santa Cruzissa 33%:sta 39%:iin. Paradoksaalisesti samalla kansa kuitenkin äänestää myös hänen vastustajiaan. Toistaiseksi.

 

Lähteet: ABI, TeleSUR, UNITEL

 

Mainokset

Kommentointi on suljettu.