Petrocaribe tukee ruoka- ja energiahuoltoa

Posted: 3.8.08 in +Venezuela

Venezuelan ja Karibian maiden yhteinen Petrocaribe-järjestö on sopinut uusista toimintamuodoista alueen energiahuollon ja elintarviketilanteen turvaamiseksi samaan aikaan, kun öljyn ja ruuan maailmanmarkkinahinnat kohoavat jatkuvasti.

 

Hondurasin Tegucigalpassa 30.7. kokoontunut Petrocaribe-maiden maatalousneuvosto päätti uuden elintarvikerahaston perustamisesta alueellisen ruokaturvan takaamiseksi. Elintarvikerahaston tarkoituksena on aktivoida paikallista tuotantoa Karibian alueen maissa ruuan hintojen nousun kompensoimiseksi. Rahaston alkupääoma on 500 miljoonaa dollaria, joka rahoitetaan Venezuelan öljynmyyntituloista. Alueellisen elintarvikeomavaraisuuden edistämiseen sijoitetaan viisi senttiä jokaisesta myydystä raakaöljybarrelista.

 

Aiemmin heinäkuussa Petrocariben kokous sopi myös uudesta maksupolitiikasta, jolla alueen maat saavat ostaa Venezuelalta öljyä aiempaakin edullisemmin maksuehdoin. Päätöksen taustalla on öljyn hinnan rakettimainen nousu, joka vaikeuttaa köyhien maiden energiahuoltoa.

 

Tähän asti puolet Venezuelasta ostetusta öljystä on pitänyt maksaa kolmen kuukauden kuluessa ja puolet seuraavan 25 vuoden kuluessa. Uuden käytännön mukaan öljystä enää 40 prosenttia on maksettava kolmen kuukauden aikana ja loppu 60 % seuraavan 25 vuoden aikana alhaisella yhden prosentin korolla. Jos öljyn hinta nousee yli 200 dollariin barrelilta, tulee Venezuela alueen maita vastaan vielä joustavammalla maksupolitiikalla, mikä merkitsee, että vain 30 prosenttia öljylaskusta on maksettava kolmen kuukauden kuluessa.

 

Merkittävää on myös, että uuden sopimuksen mukaan jopa puolet venezuelalaisesta öljystä voidaan maksaa muilla tavoin kuin rahana. Venezuela hyväksyy maksuksi esimerkiksi maataloustuotteet ja palvelut, mikä osaltaan hyödyttää öljyn vastaanottajamaiden taloutta.

 

Vuonna 2005 muodostettu Petrocaribe on esimerkki alueellisesta integraatiosta, jonka tarkoituksena on haastaa uusliberalistinen talouspolitiikka ja USA:n ylivalta Latinalaisessa Amerikassa. Siihen kuuluu tällä hetkellä 16 jäsenmaata, jotka ostavat päivittäin yhteensä 200 000 barrelia öljyä Venezuelalta. Ilman Petrocaribe-hanketta akuutti energiakriisi koettelisi edelleen monia alueen maita.

 

Sopimuksen avulla mm. Nicaragua on päässyt eroon päivittäisistä seitsemän tunnin sähkökatkoista. Edullisten maksuehtojen lasketaan säästäneen hankkeessa mukana olevilta köyhilta Karibian ja Keski-Amerikan mailta jo lähes miljardi dollaria, joka muuten olisi valunut ylikansallisten suuryhtiöiden taskuihin.

 

Petrocaribe edistää keskinäistä integraatiota myös perustamalla eri maihin yhteisyrityksiä öljyn varastoimisen ja jakelun kehittämiseksi.

 

Tärkeä osa Petrocaribeta on kehitysrahasto, josta jäsenmaat saavat rahoitusta mm. infrastruktuurin rakentamiseen ja sosiaalisiin hankkeisiin. Kuuba pois luettuna rahasto on investoinut jo sata miljoonaa dollaria Karibian maiden sosiaaliseen kehitykseen. (TK – Prensa Latina, NicaNet, Jamaica Gleaner, BBC Mundo)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.