Suomen metsäteollisuus vaikeuksissa Brasiliassa

Posted: 25.7.08 in +Brasilia

Metsäyhtiö Veracelin saaman oikeuden päätöksen mukaan 47 000 hehtaaria yhtiön eukalyptusviljelmistä Brasiliassa pitäisi kaataa ja istuttaa tilalle luonnonmetsää vuoden sisällä. Lisäksi oikeus mätkäisi Veracelille kahdeksan miljoonan euron sakon. Plantaasien kaataminen ja metsitys olisi valtava operaatio. Kaikkiaan Veracelilla on plantaaseja vajaat 90 000 hehtaaria.

 

Veracel on Stora Enson ja brasilialaisen Aracruzin yhteisyhtiö, jolla on Brasiliassa suuri sellutehdas. Stora Enso kertoi viime vuoden lopulla, että yhtiö rakentaa maahan myös toisen sellutehtaan.

 

Paikallispolitiikka ja oikeuden päätös hankaloittavat kuitenkin metsäjätin suunnitelmia.

 

Oikeuden päätöksen myötä Stora Enso menettäisi merkittävän osan puuviljelmistään Brasiliassa. Lisäksi Dagens Industri uutisoi maaliskuussa, että Brasilia alkaa rajoittaa maan myymistä edes osittain ulkomaisessa omistuksessa oleville yrityksille.

 

Veracelin nykyiset maaomistukset riittäisivät juuri ja juuri pyörittämään kahden suuren sellutehtaan tuotantoa. Viljelysmetsien menetykset ja uusien hankkimisen estyminen vaikeuttavat yhtiön timintaa.

 

Stora Enso ei ole ainoa suomalainen metsäyhtiö, jolla on ollut ongelmia Etelä-Amerikassa. Botnia sai Uruguayn sellutehtaan myötä kokea, kuinka erilainen liiketoimintaympäristö Etelä-Amerikka länsimaihin verrattuna on. Vastoinkäymisistä huolimatta Fray Bentosin tehdas aloitti toimintansa viime talvena.

 

Ympäristövaikutukset arvioimatta

 

Bahian liittovaltion tuomarin päätös luonnonmetsien istuttamisesta koskee väitettä, jonka mukaan Veraceel olisi hävittänyt 64 hehtaaria luonnonmetsiä vuonna 1993. Veracel kiistää päätöksen ja on pyytänyt oikeudelta selvennystä tuomioon. Yhtiö aikoo myös valittaa tuomiosta.

 

Oikeuden päätöksessä todetaan, että Bahian liittovaltion Veracelille myöntämät luvat eivät ole laillisia ja ettei ympäristövaikutusten arviointia ole tehty.  Oikeusprosessissa on kyse Brasilian rannikkosademetsien suojelusta ja ennallistamisesta. Metsien määrä on kutistunut alle kymmeneen prosenttiin alkuperäisestä.

 

Myös Suomen WWF on kritisoinut metsäyhtiöiden toimia Etelä-Amerikassa. Järjestön mukaan suomalaisilla metsäteollisuusyrityksillä olisi merkittävästi parannettava toimintatapojaan raaka-aineiden hankinnassa ja tuotantolaitoksillaan.

 

Veracelin sellutehdasta järjestö syyttää muun muassa vesivarojen heikkenemisestä. WWF pitää puuplantaasien voimakasta laajenemista uhkana luonnolle. Järjestön mukaan nopeakasvuisten puuplantaasien ennustetaan lisääntyvän miljoonan hehtaarin vuosivauhtia. (MLS)

 

Lähde: Talouselämä

Mainokset

Kommentointi on suljettu.