Chávez vaatii rauhanprosessia Kolumbiaan

Posted: 11.6.08 in +Kolumbia, +Venezuela

Venezuelan presidentti Hugo Chávez on kehottanut Kolumbian FARC-kapinallisia lopettamaan neljä vuosikymmentä kestäneen taistelunsa ja vapauttamaan kaikki panttivangit. Chavez katsoo, että aseelliset sissiliikkeet eivät kuulu tämän päivän Latinalaiseen Amerikkaan.

 

FARCin uudeksi johtajaksi valittiin viime toukokuussa Alfonso Cano, kun sen pitkäaikainen johtaja Manuel Marulanda kuoli sydänkohtaukseen. Järjestö on viime aikoina kärsinyt raskaita menetyksiä ja sotilaallisia tappioita. Chavezin mukaan tilanne olisi kaikkien osapuolien kannalta suotuisa rauhanprosessin aloittamiselle.

 

– Päästä nämä ihmiset vapaaksi, Chavez vetosi 8.6. suoraan FARCin uuteen johtajaan Canoon viikoittaisessa televisio-ohjelmassaan Aló Presidente. – He ovat vanhoja ihmisiä, naisia, sairaita ja sotilaita, jotka ovat olleet vankina vuorilla 10 vuotta. Aseelliset sissiliikkeet kuuluvat menneisyyteen, ne ovat historiaa. FARC on harhateillä.

 

Chavezin mukaan ”FARCin kaltaiset aseelliset sissiliikkeet antavat Yhdysvalloille hyvän tekosyyn olla uhkaamassa meitä kaikkia ja pitää täällä omia sotilastukikohtiaan.”

 

Chavez vetosi muihin Latinalaisen Amerikan ja Euroopan kansakuntiin, että ne tukisivat Kolumbian rauhanprosessia. Hän ehdotti, että Argentiina, Brasilia, Ecuador, Nicaragua, Ranska ja Espanja yhdessä Amerikan valtioiden järjestön OAS:n kanssa ryhtyisivät ajamaan rauhan solmimista Kolumbian hallituksen ja sissiliikkeen välillä.

 

Chavez on yrittänyt välittää panttivankien vapauttamiskiistassa siitä alkaen, kun Kolumbian presidentti Álvaro Uribe kutsui hänet neuvottelijaksi viime vuoden elokuussa. Alun perin piti saada aikaan sopimus 39 panttivangin vaihtamisesta 500 vankilassa olevaan FARCin sissiin. Neuvottelut olivat edenneet menestyksekkäästi, mutta marraskuussa Uribe erotti Chavezin tehtävästä väittäen, että tämä oli ylittänyt valtuutensa.

 

Chavez on kuitenkin onnistunut neuvottelemaan vapaaksi kuusi FARCin panttivankia ennen kuin menetti kontaktinsa FARCiin viime maaliskuussa. Silloin Kolumbian armeija iski sissileiriin Ecuadorissa ja tappoi muun muassa FARCin pääneuvottelijan Raúl Reyesin.

 

Siepattuihin kuuluu muun muassa ranskalais-kolumbialainen poliitikko Ingrid Betancourt. Betancourtin tukiryhmä, monet järjestöt ja hallitukset ovat kiittäneet Chavezia hänen rauhanponnisteluistaan ja vaatineet, että hän saisi jatkaa työtään panttivankien vapauttamiseksi ja rauhan saamiseksi Kolumbiaan. (MLS – BBC, venezuelanalysis.com)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.