FAO-kokous: Kuuba syytti rikkaita maita

Posted: 5.6.08 in +Kuuba

Kuuba painotti tiistana 3.6. Roomassa käynnistyneessä Yhdistyneiden kansakuntien ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n kokouksessa, että syyllisiä nälkään ja aliravitsemukseen maailmassa ovat rikkaat maat, jotka ylläpitävät nykyistä köyhyyteen, epätasa-arvoisuuteen ja epäoikeudenmukaisuteen perustuvaa ”uutta maailmanjärjestystä”.

FAO:n kokouksessa puhui Kuuban ensimmäinen varapresidentti Jose Ramon Machado Ventura. Machado totesi tällä hetkellä nopeasti pahenevan ongelman taustalla olevan olennaisesti maailman pankki- ja rahoitusjärjestelmien kriisi, jonka seurauksena mm. maailman elinrviketilanteen kokonaisuuden kannalta tärkeitä pientuottajia ajautuu erityisesti eteläisellä pallonpuoliskolla konkursseihin heistä itsestään riippumattomista systä.

Ongelmaa ei voida ratkaista paneutumatta sen todellisiin juuriin ja syihin, sanoi Machado. Symbolisilla rahallisilla avustuksilla ei saavuteta mitään pysyvää, hän sanoi.

Kysymys ei ole edes resurssipulasta, vaan poliittisesta tahdosta. Rikkailla mailla olisi käytettävissään runsaasti voimavaroja eteläisten maiden maatalouksien kehittämiseen ja sitä kautta elintarviketuotannon lisäämiseen, mutta tahto puuttuu.

”Mikäli esimerkiksi NATOn vuosittain käyttämästä rahamärästä edes 10 prosenttia suunnattaisiin kehitysmaiden velkojen maksamiseen, se merkitsisi köyhyyttä ja nälkää aiheuttavien velkojen pienentymistä näissä maissa 345 miljardilla dollarilla”, totesi Machado.

FAO:n kaksitoista vuotta sitten asettama tavoite aliravitsemuksesta kärsivien ihmisten määrän puolittamiseksi vuoteen 2015 mennessä on tällä näkymällä mahdoton toteuttaa, sanoi Machado

Maailman sitoutumattomien maiden liike (Non-Aligned Movement, NAM) asetti vuonna 2006 Havannassa pitämässään huippukokouksessa päämääräkseen varallisuuden ja erityisesti elintarvikkeiden saatavuuden kannalta oikeudenmukaisuudelle perustuvan maailman, muistutti Machado. NAM-järjestön tavoite on yhdenmukainen Yhdistyneiden kansakuntien omaksuman elintarvikepolitiikan kanssa. (TK – ACN, KOMINF)

Kommentointi on suljettu.