Bolivia: Äveriäs elitti pyrkii kahmimaan taloudellista valtaa

Posted: 25.5.08 in +Bolivia

Evo Moralesin hallinto on pyrkinyt tasaamaan taloudellisia eroja maan eri osien välillä ja parantamaan köyhien asemaa, muun muassa maan luonnonvaroista saatavilla tuloilla. Tämä ei sovi Bolivian rikkaalle eliitille, joka on ryhtynyt vastaiskuun. Santa Cruzin läänissä järjestettiin laiton kansanäänestys itsehallinnosta tokokuun alussa.

 

[Teksti: Juha Uski]

 

Neljäntenä toukokuuta Bolivian läänissä nimeltä Santa Cruz pidettiin laiton kansanäänestys, jonka kautta läänin maaherra Ruben Costas ja läänin taloudelliset etupiirit pyrkivät linnoittautumaan maassa käynnissä olevaa kansanvaltaistamisprosessia vastaan. Äänestyksessä lääninhallinto – huolimatta valtiollisen vaalituomioistuimen vastustuksesta – kysyi asukkailta, tahtovatko he läänille itsevaltaista asemaa.

 

Käynnissä oleva kansallinen rakenteellinen muutosprosessi johtaa nimenomaan läänien itsevaltaisuuden kasvuun, mutta samalla valtaa hajautetaan myös paikallistasolle ja pois taloudellisilta etupiireiltä. Tämän vuoksi rikkaan Santa Cruzin oligarkit pyrkivät laittamaan kapuloita rattaisiin minkä kerkiävät.

 

Santa Cruzin kyseenalainen äänestystulos

 

Äänestyksen tuloksista ollaan kuten arvata saattaa eri mieltä riippuen poliittisesta taustasta. Costas, bisnesmiesten kerhon johtohahmo Branko Marinkovic ja heidän kannattajansa pitävät äänestystä selvänä luottamuslauseena heidän vallalleen. Bolivian presidentti Evo Morales puolestaan huomauttaa, että äänestysprosentti oli varsin alhainen verrattuna tavalliseen äänestysprosenttiin alueella ja että jälkiä vaalivilpistä (puhumattakaan uhkailuista ja yleisestä psykologisesta väkivallasta) on ilmennyt. Kun lasketaan yhteen ei-äänet, äänestämättä jättäneet ja tyhjät, niin alle puolet läänin äänestäjistä paljastuu Ruben Costasin itsehallintosuunnitelman kannattajiksi. Vakavin syytös Santa Cruzin itsehallintoäänestystä kohtaan on kuitenkin, että paikalle ei järjestetty riippumattomia tarkkailijoita.

 

Joka tapauksessa äänestyksen kirjattu ja julkistettu tulos on 85 prosenttia kyllä -ääniä itsehallinnon puolesta. Tästä johtopäätöksenä maaherra Ruben Costas on yksipuolisesti julistautunut Santa Cruzin kuvernööriksi ja pystyttänyt väliaikaisen lääninparlamentin. Sille nämä separatistit ovat antaneet valtuudet asettaa voimaan lakeja, jotka syrjäyttävät valtiolliset lait. Tämä parlamentti ei siis ole mitenkään demokraattisesti valittu, vaan koostuu käytännössä lääninhallinnon ja sen takana seisovien isäntien yes-miehistä.

 

Populistisena vetona Santa Cruzin hallinto on nostanut työntekijöitten minimipalkkaa, joka tämän johdosta on Santa Cruzin läänissä melkein kaksi kertaa niin korkea kuin muualla maassa. Evo Morales on toteuttanut suurimman osan vaalilupauksistaan, mikä on varsin erikoislaatuista koko maailman mittakaavassa, mutta minimipalkan nostaminen ei ole Moralesilta onnistunut taloudellisten etupiirien vastustuksen vuoksi. Huomautettakoon kuitenkin, että Santa Cruzin hallinnon lupaama minimipalkka ei vielä sekään ole mitenkään riittävä ihmisarvoiseen elämään.

 

Itsenäistä ulkomaankauppaa vastoin valtion määräyksiä

 

Santa Cruzin oligarkit ovat alkaneet järjestää itsenäistä ulkomaankauppakamaria. USAIDin kautta Santa Cruzin separatistista prosessia rahoittaneet pohjoisamerikkalaiset kauppakumppanit ovat varmasti tyytyväisiä tähän päätökseen.

 

Soija- ja auringonkukkaöljy, joita kaivataan sekä ruuanlaittoon että biopolttoaineiksi Pohjois-Amerikassa, ovat myös tarpeellisia Bolivian ruokataloudessa. Moralesin sosialistinen hallinto on asettanut rajoituksia, jotta soijapapuja ja ruokaöljyjä olisi saatavilla kotimaassa kohtuuhintaan ja vasta ylijäämä menisi ulkomaankauppaan.

 

Santa Cruzin suurmaanviljelijät eivät kuitenkaan ole lainkaan kiinnostuneita kuulemaan sellaisista tarpeista, kun jenkit heiluttavat heille dollarinippuja. Ruben Costasin lääninhallinto olikin ensi töikseen kiinnostunut juuri näitten suorien kansainvälisten ruokaöljykauppasuhteitten uudelleenvakiinnuttamisesta, mutta tämä ei ole järjestynyt toivotulla tavalla. Niinpä Costas esittikin toukokuun puolessa välissä, että yhtiöt saavat ”toistaiseksi” tahtoessaan toimia myös valtiollisen järjestelyn mukaisesti. Branco Marinkovicin omistama yhtiö Industria de Oleaginosas S.A. sekä Grupo Romeron (joka on yksi Perun suurimmista ylikansallisista yrityksistä) omistama Fino eivät kuitenkaan alistu yhteistyöhön valtiollisen sopimuksen kanssa, vaan ovat järjestäneet ulkomaankauppansa omien intressiensä mukaan.

 

Toinen kriittinen talouden kiistakapula on Santa Cruzin alueen valtaisat öljy- ja kaasuvarat. Tähän saakka valtionyhtiöitten öljyn- ja kaasuntuotannon voitot ovat kulkeneet valtion kassaan ja sieltä jaettu lääneihin, mutta nyt Santa Cruzin hallinto on jo säätänyt, että paikallisen teollisuuden voitot kulkevat ensin heidän käsiensä kautta ja sitten valtionkassaan sen verran kuin herrat parhaaksi näkevät. Kyseessä on siis eräänlainen taloudellinen kiristystoimi valtionhallintoa kohtaan.

 

Maaherra Ruben Costas on parhaillaan Euroopassa tekemässä lehmänkauppoja tulevia vehkeilyitään varten. Ainakin Espanja ja Bryssel ovat matkakohteina. Euroopassa asuvien bolivialaisten ja heidän ystäviensä ryhmät protestoivat ja vaativat Costasia julkiseen keskusteluun itsehallintoäänestyksestä ja sen seurauksista.

 

Kansanäänestys Moralesin asemasta elokuussa

 

Bolivian valtataistelu taloudellisen establishmentin ja Evo Moralesin humanismin välillä on nyt uudessa vaiheessa, jossa seuraava näköpiirissä oleva mittelö on kansallinen kansanäänestys kymmenentenä elokuuta. Kansan päätettäväksi asetetaan sekä presidentti Moralesin että kaikkien yhdeksän läänin maaherrojen mandaatin jatkaminen.

 

Kärsimättömämmät vasemmistolaiset ryhmät ja ajattelijat pitävät äänestystä ajanhukkana ja kehottavat Moralesia käynnistämään aseellisen vastarinnan valtiollisia lakeja rikkovia ryhmittymiä vastaan. Maaherra Costasia syytetään puolisotilaallisten jengien organisoimisesta, vastustajien ja kriitikoitten pahoinpitelyitten ja heidän kotiensa polttamisien järjestämisestä.

 

Evo Morales on kuitenkin raudanluja pasifistisessa ja kansanvaltaisessa lähestymistavassaan. Hän on useaan otteeseen toistanut, että hän uskoo Bolivian kansaan ja että kansa osaa tehdä oikeat valinnat. Tämä humanistinen näkökulma perustuu tietoisuuteen siitä, että nimenomaan aseelliset keinot johtavat tilanteisiin, joissa autoritääriset tahot viihtyvät ja löytävät uusia helppoja tekosyitä valtansa kasvattamiseen.

 

Lähteet: ABI, econoticiasbolivia.com, Bolivia Rising, kansanedustaja Elizabeth Salguero C. (MAS, Bolivia), www.lostiempos.com

Mainokset

Kommentointi on suljettu.