Pohjoisen ja etelän yhteinen kamppailu

Posted: 22.5.08 in +Brasilia

Globaalin kapitalismin uhrit pohjoisesta ja etelästä kohtasivat, kun Brasilian Maattomien Liikkeen (MST) José Ulysses Manacas Campos ja Kemijärven Massaliikkeen Juha Pikkarainen ja istahtivat saman pöydän ääreen Helsingissä 21.5. Campos vieraili Suomessa Maattomien Ystävät -yhdistyksen kutsumana.

 

[Teksti: Marjaliisa Siira]

 

Brasilian maattomien maatyöläisten ja kemijärveläisten selluntekijöiden kärsimysten takaa löytyy yhteinen tekijä, suomalais-ruotsalainen suuryritys Stora Enso. Yritys on siirtämässä selluntuotantoaan yhä enemmän Brasiliaan. Molemmat kansanliikkeet syyttävät Stora Ensoa yhteiskuntavastuusta piittaamattomasta toiminnasta, niin Brasiliassa kuin Suomessa.

 

– Kamppailumme on yhteinen. Paikalliset kamppailut monikansallisia suuryrityksiä vastaan ovat tuhoon tuomittuja ilman kansainvälistä yhteistyötä, korosti Campos.

 

Brasiliassa ruokaa tuottavia pienviljelmiä häviää Stora Enson valtavien eukalyptusplantaasien alle. Yritys on hankkinut maata myös laittomin keinoin.

 

– Pienviljely on välttämätön Brasilian ja koko maailman ruoantuotannon muoto, Campos sanoi. – Suurmaanomistajat kuten Stora Enso korvaavat pienviljelyn yksipuolisella, vientiin suunnatulla tehotuotannolla. Se aiheuttaa ruoan hinnan nousua ja pahentaa maailman ruokapulaa. Lisäksi yksilajikkeiset rajusti myrkytetyt puuplantaasit ovat monella tavalla tuhoisia ympäristölle ja myös niillä työskenteleville ihmisille.

 

Pikkarainen kertoi Kemijärven kamppailusta.

 

– Emme anna periksi. Kemijärven kaupunki aikoo pakkolunastaa sellutehtaan. Tällä tavoin voimme estää teknisesti hyvässä kunnossa olevan tehtaan purkamisen ja löytää toiminnalle jatkaja.

 

Kemijärveläiset ovat esittäneet tehtaan tuotantosuunnan muuttamista liukosellun ja bioetanolin valmistukseen. Massaliikkeen mukaan metsään jäävästä hakkuutähteestä voitaisiin Kemijärven sellutehtaan yhteydessä valmistaa biodieseliä. Tällöin biopolttoaineita valmistettaisiin suomalaisesta puusta eikä se syrjäyttäisi ruoan tuotantoa. Pikkaraisen mukaan tehdas voisi jatkaa myös biodieselin tutkimustehtaana.

 

Yhteisessä tiedotteessaan Maattomat ja Massaliike toteavat, että Stora Enso pahentaa toiminnallaan maailman ruokakriisiä. Tiedotteessa kritisoidaan Suomen valtiota, joka tukee Stora Enson puuhia sekä suoraan yhtiön suurimpana omistajana että välillisesti rahoittamalla niitä Finnveran, Sitran ja Tekesin kautta. Tiedotteessa vaaditaan Suomen hallitusta puuttumaan Stora Enson vaaralliseen toimintaan, joka on myös hallituksen omien kehityspoliittisten tavoitteiden vastaista.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.