Bolivia kansallisti puhelinyhtiön

Posted: 22.5.08 in +Bolivia

Bolivian puhelinverkkoyhtiö Entel kansallistettiin vapunpäivänä. Se yksityistettiin 1996 muuttamatta nimeä, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”kansallinen puhelinyhtiö”.

 

[Teksti: Juha Uski]

 

Yksityisissä käsissä Entel ei ollut investoinut voittojaan Boliviaan, kuten yksityistämissuunnitelman mukaan oli sovittu, ja palvelutasossa oli paljon toivomisen varaa. Nykyaikaisessa yhteiskunnassa puhelinverkko on peruspalvelu ja jos sen toiminnassa on häiriöitä, niin seuraa vakavia ongelmia.

 

Yhtiön (nykyään entinen) johto ei lähtenyt työpaikaltaan iloisin mielin ja (nykyään entiset) omistajat ovat laittaneet jutun vireille Maailmanpankin alaiseen sijoituskiistatuomioistuimeen ICSIDiin. Bolivia on kuitenkin eronnut ICSIDistä ja sanoo, että ICSIDin päätökset eivät enää koske Boliviaa. Lisäksi oikeusjutussa käytetään hyväksi Bolivian ja Alankomaitten välisiä sopimuksia, koska yksityistetyn Entelin omisti muodollisesti hollantilainen yhtiö. Tuo yhtiö ei kuitenkaan ole mitään muuta kuin postilaatikko, jonka omistaa Telecom Italia.

 

Evo Morales Ayma kertoi 18.5. lehdistölle, että Italian hallitus ei aio ryhtyä puolustamaan Telecom Italiaa tässä jutussa, vaan tukee Boliviaa Entelin kansallistamisessa. Italian valtionkansleri oli huomauttanut, että Italiassakin kansallistetaan juuri lentoyhtiö Alitalia. Berlusconi ja Morales eivät välttämättä ole samaa mieltä aivan kaikista aiheista, mutta näköjään myös yksimielisyyttä voi löytyä näinkin erilaisten välillä!

 

”Peruspalveluista ihmisoikeus”

 

Morales käytti tapausta esimerkkinä siitä, että peruspalveluitten kansallistamisia ei tohdi kukaan vastustaa ja kiistat ovat kyseisten yhtiöitten kanssa, ei toisten valtioitten tai kansainvälisten järjestöjen kuten Maailmanpankin kanssa.  ”Pyydän kaikkia Amerikan, Euroopan ja Afrikan presidenttejä yhteistyöhön, jotta peruspalveluista tulisi ihmisoikeus kaikkialla maailmassa”, Morales julisti.

 

Entelin entinen johto on kuitenkin siirtänyt yhtiön varoja ulkomaisille tileille ennen lähtöään. Julkisten palveluitten ministeri Óscar Coca kertoo, että toimitusjohtaja Franco Bertonilla henkilökohtaisesti oli mahdollisuus siirtää 5 miljoonaa dollaria, mutta toisten johtoportaan henkilöitten mandaatilla hän pystyi siirtämään yhteensä kokonaiset 90 miljoonaa dollaria. Lisäksi yhtiöllä on vähintään 10 miljoonaa dollaria velkaa maksamattomina veroina ja palkkoina.

 

Ulkomaisilla tileillä olevat 90 miljoonaa dollaria on ICSIDin päätöksellä nyt jäädytetty. Bolivia tuskin saa näitä miljoonia takaisin. Coca sanoo kuitenkin, että tämä vaje ei Enteliä kaada, koska yhtiöllä on edelleen runsaasti katetta.

 

Neuvottelut korvauksista Telecom Italialle (eli sen omistamalle hollantilaiselle postilaatikolle) sijoitusten menettämisestä ovat edelleen käynnissä. Käytännöllinen ehdotus saattaisi olla juuri tuo uupuvat 100 miljoonaa, mutta Óscar Cocan mukaan mistään hinnoista ei ole vielä puhuttu.

 

Lähteet: Bolivia Rising, ABI/ABN, telecombol.blogspot.com

Mainokset

Kommentointi on suljettu.