Paraguay: Vasemmistolainen ex-piispa Fernando Lugo voitti vaalit

Posted: 21.4.08 in +Paraguay

Paraguay liittyi Latinalaisen Amerikan vasemmistoaaltoon sunnuntain 20.4. vaaleissa, kun edistyksellinen entinen piispa Fernando Lugo voitti presidentinvaalit. Näin päättyi 60 vuotta kestänyt konservatiivisen Colorado-puolueen valtakausi, joka on merkinnyt kansalle köyhyyttä, sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta. Lugo sai alustavan laskennan mukaan lähes 41 prosenttia äänistä. Paraguayssa eniten ääniä saanut ehdokas voittaa, eikä toista kierrosta tarvita.

 

[Teksti: Marjaliisa Siira]

 

Paraguayn pääkaupungin Asunciónin kaduilla juhlittiin opposition voittoa riehakkaasti koko yön. Tätä hetkeä miljoonat paraguaylaiset ovat odottaneet vuosikymmeniä, ja ihmiset sanoivat diktatuurin ajan loppuneen vasta nyt, kuvailee Michael Fox tunnelmia Asunciónissa. Vaikka diktaattori Alfredo Stroessner kaatui vuonna 1989, hänen seuraajansa ovat olleet saman taantumuksellisen Colorado-puolueen edustajia kuin Stroessnerkin. ”Tämä on uusi kappale maamme historiassa”, julisti Lugo vaalivoittonsa jälkeen.

 

Lugon voiton takana oli Isänmaallinen liitto muutoksen puolesta (APC), jossa on mukana maan toiseksi suurin puolue, Alkuperäinen radikaali liberaalipuolue (PLRA), muutamia pienpuolueita ja kansalaisjärjestöjä. Tämä opposition yhteenliittymä perustettiin syksyllä 2007.  Pahin kilpailija vaaleissa oli hallitsevan Colorado-puolueen ehdokas, entinen opetusministeri Blanca Ovelar, joka sai alustavan laskennan mukaan 30 prosenttia äänistä.

 

Vaaleja valvoi Amerikan maiden järjestön OAS:n 70 tarkkailijaa. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan tarkkailijat syyttivät hallitsevaa puoluetta vilpistä. Tarkkailijoiden mukaan tarjolla oli muun muassa äänestyslippuja, joihin jo oli ruksattu hallitsevan puolueen ehdokas. Vilppikään ei enää auttanut Colorado-puoluetta.

 

Vapautuksen teologiaa ja sekatalousmallia

 

”Köyhien piispana” tunnettu Lugo, 56, palveli kirkkoa nuoresta alkaen. Viimeiset kymmenen vuotta hän oli pohjoisen San Pedron maakunnan piispana. Seutu on yksi Etelä-Amerikan köyhimpiin maihin kuuluvan Paraguayn kurjimmista alueista. Siellä työskennellessään hän tuki maatyöläisten ja alkuperäiskansojen taistelua maaoikeuksien puolesta. Hän erosi kirkollisesta virastaan vuonna 2006.

 

Lugo kannattaa niin sanottua vapautuksen teologiaa, joka kehittyi 1960-luvulla Latinalaisen Amerikan kirkon piirissä. Se ajaa yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja vaatii kirkkoa puolustamaan köyhiä ja sorrettuja. Lugon tiedetään myös ihailevan Venezuelan presidenttiä Hugo Chavezia ja Bolivian presidenttiä Evo Moralesia.

 

Yhteiskuntaa Lugo haluaa kehittää sekatalousmallilla, jossa elinkeinoelämä on mukana tulevaisuuden suunnittelussa. Köyhyyden kitkemisen hän aloittaisi turvaamalla hallinnon rehellisyyden.

 

Lugon mukaan Paraguayn ei tarvitsisi elää pelkällä maataloustuotteiden viennillä, koska teollisuuden kehittämiseen löytyy välineitä: aurinkoa, maata, vettä, ihmisiä, tekniikkaa, raaka-aineita ja energiaa. ”Nykyisiä voimavaroja, kuten Itaipún ja Yacyretán vesivoimaloita, ei käytetä tehokkaasti”, hän sanoo.

 

Alkutekijöihinsä jääneen maauudistuksen läpivienti on myös Lugon listalla. Hänen mukaansa ensin on selvitettävä, kuka maat omistaa, ja sen jälkeen tehtävä uusjako sopuisasti neuvotellen.

 

Ennen alueelliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön osallistumista Paraguayn täytyy Lugon mielestä palauttaa kansallinen arvokkuutensa. ”Nyt Paraguay tarkoittaa samaa kuin laittomuus, korruptio ja salakuljetus. Imago voidaan muuttaa vain läpinäkyvän ja rehellisen hallinnon avulla”, Lugo sanoo.

 

Lähteet: Kepa-uutiset, Upside Down World, Prensa Latina, Lapin kansa

Mainokset

Kommentointi on suljettu.