Meksiko: Radiotoimittajia murhattu Oaxacassa

Posted: 17.4.08 in +Meksiko

Oaxacassa murhattiin 7. huhtikuuta vasta kaksi kuukautta toimineen yhteisöradion kaksi kuuluttajaa, 16- ja 18-vuotiaat Teresa Bautista Merino ja Felicitas Martinez Sánchez. Naiset toimivat ”Ääni joka murtaa hiljaisuuden” -radion kuuluttujina triqui-intiaanien kylässä.

 

[Teksti: Anna-Reetta Korhonen]

 

Murhat tapahtuivat vain kaksi päivää ennen Oaxacan keskustassa järjestettyä kylien oikeuksia käsittelevää seminaaria, jonka yksi keskeinen teema oli yhteisöviestintä. Murhattujen naisten oli tarkoitus toimia puheenjohtajina seminaarissa käydyssä yhteisöradioita käsittelevässä keskustelussa.

 

Jorge Albino, San Juan Copalan autonomisen kunnan puhemies ja yhteisöradion koordinaattori kertoo, että tyttöjen murha oli selvästi suunniteltu.

 

”Tytöt murhattiin, kun he olivat palaamassa omaan kyläänsä oltuaan toisessa kylässä kertomassa  tästä seminaarista. Puolisotilaalliset joukot katkaisivat heidän tiensä, ja ampuivat nimenomaan näitä kahta naista kohti. Autoa kuljettanut mies, hänen vaimonsa ja heidän pieni poikansa haavoittuivat.”

 

San Juan Copala on monessa suhteessa erityinen kylä. Se julistautui vuoden 2007 alussa autonomiseksi. Kylässä on pitkä ja monimutkainen sisäisten konfliktien historia. Alue on ollut vuosikymmeniä äärimmäisen väkivaltainen poliittisten ryhmien valtataistelun vuoksi. Alue on vahvasti militarisoitunut. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan armeijan läsnäolo on lisännyt ihmisoikeusrikkomuksia, katoamisia ja raiskauksia.

 

Albino syyttää murhista puolisotilaallisia joukkoja, jotka ovat sidoksissa alueella hallitsevaan Partido Unido Popular -puolueeseen. ”Syyttäjänvirasto kyllä tietää, ketkä tähän ovat syyllisiä, ja lisäksi autonkuljettaja tunnisti ampujat. Vaadimme, että syyttäjänvirasto tutkii asian perusteellisesti ja vangitsee syylliset.”

 

Puhemiehen mukaan poliittiset puolueet pyrkivät hajoittamaan alueen, mutta radion tarkoitus on tuoda alueelle rauha.

 

”Radio on erittäin tärkeä väline yhtenäisyyden luomisessa alueelle. Nämä murhat olivat viesti, jonka tarkoitus on hiljentää radio, lannistaa meidät, hankkiutua meistä eroon.”

 

Yhteisö on Albinon mukaan kyllästynyt siihen, että hallitus pyrkii päättämään, mikä heille on parasta. Sen sijaan kyläläiset haluavat olla mukana päättämässä, miten alueella toimitaan.

 

”Puolueet haluavat saada ihmiset uskomaan, että joku toinen on vihollinen. Siksi emme halua alueelle poliittisia puolueita. Me näemme, että autonomia on ainoa tie rauhaan. Autonomia tarkoittaa sitä, että meillä on oikeus päättää itse asioistamme, noudattaa omaa kulttuuriamme, pukeutua tavallamme, puhua tavallamme, työskennellä tavallamme. Me haluamme, että alueelle tuleva lääkäri oppii käyttämään luonnon lääketiedettä, että opettaja opettaa meidän äidinkieltämme. Se on meille autonomiaa.”

Murhat eivät Albinon mukaan hiljennä radiota, vaan se jatkaa toimintaansa yhä vahvempana, nyt menehtyneiden kunniaksi.

Murhatut naiset olivat kylän radiossa erityisen aktiivisia. Toinen oli menossa pian naimisiin, ja halusi ennen sitä tehdä mahdollisimman paljon radion hyväksi. He olivat tehneet radiolle spotin, joka nyt karmaisee:

”Valtaapitävät ajattelevat, että olemme liian nuoria tietääksemme totuuden. Heidän tulisi tietää, että me olemme liian nuoria kuolemaan.”

 

Lähde: http://www.valtamedia.net

Mainokset

Kommentointi on suljettu.