Venezuela aikoo kansallistaa sementin tuotannon

Posted: 6.4.08 in +Venezuela

Presidentti Hugo Chavez on ilmoittanut TV-puheessaan, että koko Venezuelan sementtiteollisuus kansallistetaan. Chavezin mukaan hallitus ei voi sallia sitä, että yksityiset yritykset tuottavat kaiken sementin, jota tarvitaan asuntotuotannossa maan vakavan asuntopulan poistamiseksi.

 

Chavez lupasi, että yrityksille maksetaan käypä korvaus tämän hänen mukaansa strategisen teollisuuden alan kansallistamisesta. Kolme Venezuelan suurinta sementtiyritystä ovat ulkomaalaisomistuksessa. Meksikolaisella Cemexillä on lähes puolet markkinoista ja toista puolta hallitsevat ranskalainen Lafarge ja sveitsiläinen Holcim.

 

Holcimissa otetaan Chavezin ilmoitus vakavasti. ”Mutta pysymme rauhallisina ja odotamme. Tämä ei nimittäin ole ensimmäinen kerta, kun Chavez ilmoittaa tämän sektorin kansallistamisesta. Katsotaan mitä tapahtuu”, kommentoi Holcimin edustaja. Holcimilla on Venezuelassa kaksi tehdasta, jotka tuottavat kolme miljoonaa tonnia sementtiä vuodessa. Se on kuitenkin vain 1,5 prosenttia yrityksen koko tuotannosta maailmanlaajuisesti.

 

Vuonna 2006 Venezuelassa säädettiin laki, joka pakotti ulkomaiset öljy-yhtiöt antamaan Venezuelan valtion energiayhtiölle (PDVSA) vähintään 60 prosentin osuus toiminnoistaan Venezuelassa. Myös sähkön tuotantoa, tietoliikennettä ja kaasuteollisuutta on alettu kansallistaa osana Chavezin pyrkimyksiä kohti 21. vuosisadan sosialismia. (MLS – Hands off Venezuela)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.