Kidutuskoulun työn jatkaja El Salvadorissa?

Julkaistu 26.3.08 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +El Salvador

El Salvadoriin on puolisalaa perustettu USA:n rahoittama poliisikoulu, jonka pelätään olevan pahamaineisen School of the Americas -sotilaskoulun työn jatkaja.

El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa toimiva Kansainvälinen lainvalvontaopisto ILEA (International Law Enforcement Academy) on nimellisesti Yhdysvaltojen ja El Salvadorin yhteishanke, mutta koulun rahoitus tulee kokonaisuudessaan USA:n ulkoministeriöltä. Opistossa koulutetaan poliiseja, tuomareita ja syyttäjiä eri Latinalaisen Amerikan maista. Koulun johtaja ja opettajat ovat USA:sta. Opiskelijoiden nimet ja opintojen sisältö ovat salaisia.

 

ILEA-opistoja alettiin perustaa 1995 presidentti Bill Clintonin aloitteesta. Niiden tarkoitus on ”vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä huumekaupan, rikollisuuden ja terrorismin vastaisessa taistelussa”. ILEA-opistoja on muun muassa Unkarissa, Thaimaassa ja Botswanassa, mutta erityisesti Latinalaisessa Amerikassa tämänkaltaisella yhteistyöllä Yhdysvaltojen kanssa on kolkko maine.

 

Ihmisoikeusjärjestöt epäilevät ILEA:n olevan jatkoa School of the Americas -koulutuskeskukselle, jota USA:n puolustusministeriö on vuodesta 1946 asti pitänyt Fort Benningissä Georgiassa. Siellä koulutetaan Latinalaisen Amerikan maiden sotilas- ja poliisiviranomaisia. 1996 Washington Post -lehden toimittaja paljasti, että koulussa annettiin yksityiskohtaista kidutusohjeita ja oppia saaneiden joukossa oli muun muassa Argentiinan, Chilen, El Salvadorin, Hondurasin ja Perun sotilashallitusten edustajia, joiden tiedettiin syyllistyneen ihmisoikeusrikkomuksiin.

 

Nykyisin School of the Americas on viralliselta nimeltään Western Hemisphere Institute for Security Cooperation. Sen julkisuuskuvaa on yritetty parantaa ainakin näennäisesti avoimemmalla tiedotuksella. Virallisesti opetusohjelmassa on muun muassa johtamistaitoja, huumekaupan vastaista toimintaa, rauhanturvaamista sekä laillisuus- ja ihmisoikeuskoulutusta.

 

Latinalaisen Amerikan ILEA piti alun perin perustaa Costa Ricaan. Opistosta solmittu sopimus aiheutti kuitenkin suurta vastustusta. Costa Rican hallitus joutui ihmisoikeus- ja muiden kansalaisjärjestöjen painostuksesta purkamaan sopimuksen, kun tuli julki, että kyseessä oleva sotilasoppilaitos ja sopimus olisi estänyt Costa Rican oikeusviranomaisia asettamasta koulun yhdysvaltalaista henkilökuntaa syytteeseen Costa Ricassa tehdyistä rikoksista.

 

El Salvadorissa päätös ILEA:n perustamisesta ajettiin läpi sammutetuin lyhdyin. Kun USA:n ulkoministeri ilmoitti koulun perustamisesta Amerikan maiden yhteistyöjärjestön OAS:n kokouksessa Miamissa kesäkuussa 2005, koulun toimintaa suunniteltiin jo täyttä päätä. Koulun toiminta alkoi kuukausi ulkoministeri Ricen ilmoituksen jälkeen. Virallinen sopimus solmittiin kuukausi myöhemmin. Sopimuksen sisältöä ei ole paljastettu tiedotusvälineille eikä opposition kansanedustajillekaan. Vastalauseista huolimatta presidentti Antonio Sacan ja hänen ARENA-puolueensa ajama sopimus vahvistettiin parlamentissa täpärällä äänen enemmistöllä.

 

El Salvadorin ILEA:n johtaja yhdysvaltalainen Hobart Henson kiistää opiston yhteyden School of the Americasiin. Hänen mukaan yksi opiston päätehtäviä kouluttaa El Salvadorin poliisivoimia huumekaupan ja jengiväkivallan vastaiseen toimintaan. Monet ihmisoikeusjärjestöt epäilevät lausunnon paikkansapitävyyttä. Kurssien nimiä lukuun ottamatta koulun opetusohjelma on salainen. Myöskään opiskelijoiden nimiä ei julkisteta, ja koulun yhdysvaltalaisella henkilökunnalla on syytesuoja El Salvadorissa.

 

Huumekauppa ja väkivaltarikokset ovat suuria ongelmia talousahdingossa olevassa El Salvadorissa. Maan poliisi ja oikeuslaitos ovat kuitenkin tunnettuja myös kovista otteistaan kansalaisjärjestöjen mielenilmauksia kohtaan. Laillisen perustan tiukalle linjalle antaa presidentti Sacan aloitteesta 2006 säädetty terrorismin vastainen laki, jonka turvin on tukahdutettu muun muassa Keski-Amerikan vapaakauppasopimuksen CAFTA:n vastaisia kansalaiskampanjoita.

 

Myös ILEA:lla on osansa vapaakaupan puolustamisessa. Hensonin mukaan koulun ”sivutuote” on vapaakaupan ja ulkomaisten sijoitusten puolustaminen. Myös USA:n ulkoministeriö mainitsee koulun yhdeksi tavoitteeksi ”vapaiden markkinoiden toiminnan tukemisen lainsäädäntöä parantamalla ja lainvalvontaa vahvistamalla”. (JSi – Nacla Report/Upside Down World)

Kommentointi on suljettu.