Venezuelan öljy-yhtiö antoi opetuksen Exxonille

Posted: 23.3.08 in +Venezuela

Lontoolainen tuomioistuin on vahvistanut suvereenin valtion oikeuden luonnonvarojen myynnistä muodostuneisiin pankkisaataviinsa, olivatpa ne missä maassa tai pankissa tahansa. Oikeuskäsittely koski Venezuelan valtiollisen Petróleos de Venezuela (PDVSA) -öljy-yhtiön ja yhdysvaltalaisen Exxon Mobil -yhtiön välistä kiistaa.

”Tämä on kansainvälisoikeudellisesti merkittävä ennakkotapaus, ja se koskee kaikkia valtioita”, sanoi Venezuelan Uruguayn-suurlähettiläs Franklin Gonzalez. ”Tämä ei ole voitto ainoastaan meidän öljy-yhtiöllemme, vaan myös kaikille Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen valtioille niiden absoluuttisen suvereenisuuden takaamisessa vastaavissa tapauksissa”, hän jatkoi.

Exxon Mobil oli yrittänyt jäädyttää Venezuelan PDVSA -öljy-yhtiön kahdentoista miljardin dollarin saatavat Yhdysvaltalaisissa pankeissa. Saatavien perusteet ovat kiistattomat. Kyseessä on Exxonin taholta puhtaasti poliittisluonteinen provokaatio.

”Varaudumme uudessa, meille entistä paremmassa tilanteessa Yhdysvaltojen johtaman valtamedian propagandahyökkäyksiin, mutta olemme joka tapauksessa antaneet Exxonille opetuksen”, sanoi Gonzalez. (Prensa Latina /vunet.org)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.