Energiavallankumous alkoi Boliviassa

Posted: 13.3.08 in +Bolivia

Bolivia käynnistää oman ”energiavallankumouksen” Kuuban ja Venezuelan avustuksella. Presidentti Evo Moralesin mukaan sähkön tuotanto ja jakelu on hoidettava koko kansaa hyödyttävänä julkisena palveluna.

Bolivian energiavallankumouksen esimerkkinä toimii Kuuban kokemus energian säästämisestä ja tehokkaammasta käytöstä sekä siirtymisestä vähitellen uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Bolivia aloittikin oman energiansäästökampanjansa jakamalla Kuuban mallin mukaan ilmaisia energiansäästölamppuja kotitalouksiin. Kaikkiaan lähes kuusi miljoonaa lamppua annettiin El Alton, La Pazin, Santa Cruzin ja Cochabamban asukkaille.

Evo Moralesin mukaan energiatehokkuuden lisäämiseen tähtäävien hankkeiden lisäksi Bolivia aikoo hyödyntää vesivoimaa ja rakentaa uusia lämpövoimalaitoksia. Energiavallankumouksen avaustilaisuudessa korostettiin, että merkittävät hankkeet ovat ALBA-yhteistyön hedelmiä.

ALBA eli ”Bolivaarinen vaihtoehto Amerikoille” on vuonna 2004 alkanut hanke, jonka tarkoituksena on yhdistää Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen valtioita keskinäiseen integraatioon ja luomaan todellinen ja elinvoimainen vaihtoehto Etelä- ja Keski-Amerikan kansoihin ja luonnonvaroihin kohdistuville vapaakauppasuunnitelmille. (TK – Prensa Latina ym.)

Kommentointi on suljettu.