Stora Enso toimii Brasiliassa maareformia vastaan

Posted: 11.3.08 in +Brasilia

Taatakseen Uruguayn sellutehtaansa puuhuollon Stora Enso on hankkinut maata eukalyptuspeltoja varten myös Brasiliasta. Yhtiö on kiertänyt Brasilian maanomistuslakeja perustamalla haamuyhtiöitä, joiden nimissä maata ostetaan.

Korruptoituneet keinot maan haltuunotossa, sekä maata vallanneiden naisten ja lasten kohtelu osoittavat maakonfliktin julmat kasvot, joihin Stora Enso on juuriaan myöten ajautunut. Brasilialaiset ihmisoikeusjärjestöt syyttävät myös Stora Ensoa epäoikeudenmukaisista toimenpiteistä. Maan sisäministeriön ja kansallisen maareformiviraston (INCRA) mukaan yhtiön maakeinottelu on laitonta.

”Maakeinottelu alueella, jossa paikalliset ihmiset ovat täysin riippuvaisia maasta, osoittaa miten suomalainen metsäteollisuus syyllistyy uuskolonialismiin, vaarantaa ruokaturvan ja kaivaa maata brasilialaisen demokratian alta”, kommentoi Johanna Suhonen Maattomien ystävät ry:stä.

Noin kaksi prosenttia väestöstä omistaa lähes puolet Brasilian viljelyskelpoisista maa-alueista. ”Maareformia pidetään yhtenä keskeisempänä mahdollisuutena edesauttaa yhteiskunnallisen tasa-arvon toteutumista maassa. Nyt Stora Enso asettuu Brasilian yhteiskunnan kehityksen kannalta tärkeimpiä reformeja vastaan hankkimalla suuria maa-alueita. Stora Enson sekaantuminen Brasilian maakysymykseen on harkitsematonta”, Maattomien ystävät ry:n puheenjohtaja Mika Rönkkö toteaa.

Vastustaakseen Stora Enson toimia Maattomien ystävät ry järjesti 10.3. mielenilmauksen Stora Enson pääkonttorin edustalla. Järjestö vaatii laajaa ja avointa keskustelua suomalaisen metsäteollisuuden keinoista sekä valtio-omisteisten yhtiöiden yhteiskunnallisista ja ekologisista vaikutuksista.

Maattomien ystävät ry on perustettu Suomessa 2008 edistämään demokraattisten maaoikeuksien toteutumista kaikkialla maailmassa.

Lähde: Maattomien ystävät ry, http://maattomienliike.wordpress.com

Kommentointi on suljettu.