Brasilia: Maatyöläisnaiset vaativat eukalyptusviljelmien palauttamista ruoan viljelyyn

Posted: 8.3.08 in +Brasilia

Noin 900 naista Brasilian maattomien maatyöläisten liikkeestä (MST) valtasi 2 100 hehtaarin kokoisen eukalyptusplantaasin Rosário do Sulin kunnassa Etelä-Brasiliassa 4.3. Naiset alkoivat istuttaa eukalyptuspuiden tilalle alueella luontaisesti kasvavien puiden taimia. He vaativat Stora Enson omistuksessa olevien maiden palauttamista ruoan tuotantoon. Osavaltion kuvernööri Yeda Crusius määräsi sotilaspoliisin lopettamaan mielenosoituksen väkivaltaisesti.

Paikalla olevia naisia ja lapsia kohdeltiin brutaalin väkivaltaisesti. Brasilialaisten ihmisoikeusjärjestöjen välittämien raporttien mukaan yli 50 mielenosoittajaa loukkaantui sotilaspoliisin otteista. Naisia hakattiin, potkittiin ja uhkailtiin lähietäisyydeltä aseilla. 250 lasta erotettiin äideistään ja pidettiin ilman ruokaa koko päivän. Myös paikallista lehdistöä estettiin raportoimasta ja kuvaajien välineitä rikottiin.

 

Brasilian sisäministeriö ja maareformivirasto INCRA syyttävät Stora Ensoa laittomasta maanhankinnasta rajavyöhykkeellä, jossa Brasilian lakien mukaan ulkomaalaiset tahot eivät voi omistaa maata 150 kilometrin levyisellä kaistaleella. MST:n mukaan Stora Enso on keinotellut välikäsien kautta hallintaansa kymmeniä suurmaatiloja läheltä Brasilian ja Uruguayn rajaa. Yhtiöllä on plantaaseja myös Uruguayn puolella. Tavoite on muodostaa yli 100 000 hehtaarin plantaasialue ja perustaa alueelle sellutehdas.

 

Lakia kiertääkseen Stora Enso loi Agropecuária Azenglever -yhtiön. Sen omistavat brasilialaiset João Fernando Borges sekä Otávio Pontes, Stora Enso Latin American -yhtiön apulaisjohtaja. Nykyään nämä kaksi ovat suurimmat maanomistajat koko Rio Grande do Sulin osavaltiossa.

 

Brasilian vaalikomission mukaan Stora Enso, sen kumppaniyhtiö Aracruz ja muut selluyhtiöt ovat rahoittaneet kuvernööri Yeda Crusiuksen kampanjaa avokätisesti. MST:n mukaan Crusius toimii selluyhtiöiden juoksupoikana lähettäessään sotilaspoliisit maattomien kimppuun.

Brasilialaiset ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Stora Ensoa vehkeilystä, joka on johtanut maattomiin naisiin ja lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan.

 

MST vaatii, että Stora Enson keinottelemat maat raja-alueilla tulee jakaa maattomille perheille maareformiohjelmien kautta. Jo Azengleverin rekisteröimistä 45 000 hehtaarin maa-alueista voisi 2250 perhettä saada maata. Näin luotaisiin 6750 työpaikkaa. Nyt Rio Grande do Sulin alueella elää
telttaleireissä 2 500 perhettä ja maareformivirasto INCRA vahvistaa, ettei pysty enää sijoittamaan perheitä maan puutteen takia.

 

Parlamentille on myös tulossa lakiesitys, joka vähentäisi raja-aluetta, jolta ulkomaiset yritykset eivät saa ostaa maata. MST:n naisten mukaan tämä laki hyödyttäisi vain ulkomaisia yhtiöitä kuten Stora Ensoa, joka on arvostelijoiden mukaan lakialoitteen takana. MST vaatii lakiesityksen vetämistä pois käsittelystä.

(Mika Rönkkö/JSu/MLS – Press Department of the Via Campesina)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.