Kolumbian lietsoma kriisi Etelä-Amerikassa kärjistyy

Posted: 5.3.08 in +Ecuador, +Kolumbia, +Venezuela

Kolumbian hallitus on ajautunut yhä syvemmälle eristyksiin Latinalaisessa Amerikassa. Presidentti Alvaro Uriben sotapolitiikka ja uhkailut Venezuelaa ja Ecuadoria vastaan on tuomittu laajalti. USA:n presidentti George W. Bush on asettunut kiistassa Kolumbian puolelle sanoen tukevansa liittolaistaan.

Diplomaattinen ja sotilaallinen kriisi Etelä-Amerikassa käynnistyi Kolumbian armeijan hyökättyä Ecuadoriin. Suuren määrän kuolonuhreja vaatineessa iskussa tapettiin mm. Kolumbian FARC-sissiliikkeen johtajiin kuulunut Raúl Reyes, jonka vastuulla oli kansainvälisten neuvottelujen käyminen sissien ottamien panttivankien vapauttamiseksi ja maan humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi rauhanomaisesti.

 

Äänenpainot koventuivat sen jälkeen, kun Kolumbian hallitus väitti löytäneensä viidakosta ”todisteita”, joiden mukaan Ecuadorin presidentti Rafael Correa on pitänyt yhteyttä sisseihin ja Venezuelan presidentti Hugo Chávez rahoittanut FARC:n toimintaa. Kolumbian presidentti Alvaro Uribe sanoi pyrkivänsä saamaan Chávezin Kansainvälisen rikostuomiostuimen eteen Haagiin vastaamaan syytteisiin kansanmurhasta. Kolumbian hallitus myös väitti Genevessä pidetyssä YK:n aseriisuntakonferenssissa, että FARC on yrittänyt saada haltuunsa radioaktiivisia aineita valmistaakseen ns. likaisen pommin.

 

Ecuador ja Venezuela ovat katkaisseet diplomaattisuhteensa Kolumbiaan ja keskittäneet joukkoja rajan tuntumaan torjuakseen uudet sotilaalliset hyökkäykset. Correan mukaan kriisi ei ole kahdenvälinen ongelma, vaan koko aluetta koskeva. ”Jos tästä tulisi ennakkotapaus, Latinalaisesta Amerikasta kehkeytyisi uusi Lähi-itä”, Correa varoitti. Hän korosti käyneensä FARC:n – ja nimenomaisesti neuvottelijana toimineen Raúl Reyesin – kanssa ainoastaan humanitaarisia neuvotteluja, jotka olivat johtamassa kahdentoista panttivangin vapauttamiseen ennen kuin Kolumbian sotilasoperaatio tuhosi suunnitelmat.

 

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on jäänyt lähes yksin tukemaan Kolumbian kampanjaa, mikä on herättänyt epäilyjä siitä, että koko operaatio on suunniteltu Washingtonissa Latinalaisen Amerikan poliittisen tilanteen horjuttamiseksi. Yhdysvaltain intressejä palvelisi Venezuelan ja Ecuadorin vasemmistolaisten hallitusten kaatuminen.

 

Brasilia tuomitsi Ecuadorin rajojen loukkaamisen ja katsoi iskun vaarantavan koko alueen maiden keskinäiset suhteet. Maan hallitus vaati Kolumbialta suorasanaista anteeksipyyntöä, Chilen presidentti Michelle Bachelet puolestaan ”selitystä”. Perun presidentti Alan Garcían mukaan Kolumbian operaatiota ei voi hyväksyä. Myös Argentiina tuomitsi Uriben hallituksen loukkaukset Ecuadorin suvereniteettia vastaan. Tiukkasanaisimmat kommentit ovat tulleet Nicaraguasta ja Kuubasta. Nicaraguan presidentti Daniel Ortega sanoi Uriben olevan uhka koko Latinalaiselle Amerikalle. Kuuban entinen presidentti Fidel Castro kutsui hyökkäystä Ecuadoriin ”imperialismin hirvittäväksi rikokseksi” , joka tehtiin ”jenkkipommeilla, joita ohjattiin jenkkisatelliiteilla”. (TK – BBC Mundo, Hands off Venezuela, Granma)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.