Ecuador ja Venezuela tuomitsevat Kolumbian hyökkäyksen

Posted: 2.3.08 in +Ecuador, +Kolumbia, +Venezuela

Kolumbian armeijan sotilasoperaatio, jossa tapettiin FARC-sissien tunnettu edustaja Raúl Reyes, kuumentaa tunteita Etelä-Amerikassa. Ecuadorin presidentti Rafael Correa syyttää Kolumbiaa maansa ilmatilan loukkaamisesta. Venezuela taas määräsi Bogotan suurlähetystönsä suljettavaksi välittömästi.

Kolumbian hallitus, joka on Yhdysvaltain vahvin liittolainen Etelä-Amerikassa, onnistui tappamaan yhden Kolumbian vallankumouksellisten asevoimien eli FARC-sissiliikkeen tunnetuimmista edustajista, Raúl Reyesin vain pari päivää sen jälkeen, kun FARC oli jälleen vapauttanut neljä panttivankia yhteistyössä Venezuelan presidentin Hugo Chávezin kanssa. Keskusteluosapuolena usein toimineen Reyesin surmaamisen ei uskota ainakaan edistävän panttivankiongelman lopullista ratkaisua.

FARC:n suorittamat panttivankien vapauttamiset olivat yksipuolisia hyväntahdon eleitä, eikä Kolumbian hallitus ole vastannut niihin millään myönnytyksillä. Vapautetut panttivangit ja Hugo Chávez vetosivat näyttävästi poliittisen neuvotteluratkaisun puolesta Kolumbian kriisissä. Sen sijaan hallitus määräsi armeijan toistakymmentä kuolonuhria vaatineeseen ”terrorisminvastaiseen operaatioon”, jossa tunkeuduttiin Ecuadorin puolelle. Ecuadorin presidentin mukaan kyseessä on selvä invaasio.

Venezuelan presidentti Hugo Chávez määräsi sunnuntaina 2.3. kymmenen panssarivaunupataljoonaa Kolumbian vastaiselle rajalle. Lisäksi Chávez määräsi maansa suurlähetystön Kolumbiassa välittömästi tyhjennettäväksi ja suljettavaksi. Hän lupasi maansa täyden tuen Ecuadorille kaikissa olosuhteissa. Chávez myös lähetti Kolumbian hallitukselle vahvan viestin siitä, että hyökkäystä Venezuelan puolelle ei tulla hyväksymään. Chávezin mukaan Kolumbiasta on tulossa ”Latinalaisen Amerikan Israel”. (TK – BBC Mundo, Hands off Venezuela, Venezuelanalysis.com)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.