Raúl Castrosta Kuuban uusi presidentti

Posted: 24.2.08 in +Kuuba

Yksi sivu maailmanhistoriassa kääntyi, kun Kuuban vasta valittu parlamentti avasi istuntokautensa valitsemalla odotetusti Raúl Castron maan uudeksi presidentiksi.

 

Suurin osa kuubalaisista on syntynyt vallankumouksen voiton jälkeen eikä ole tuntenut ketään muuta presidenttiä kuin eläkkeelle jääneen Fidel Castron. Presidentin tehtäviä veljensä sairastumisesta lähtien hoitaneen Raúl Castron valinta presidentiksi tuskin johtaa kuitenkaan suuriin muutoksiin maan poliittisessa ja talousjärjestelmässä, vaikka ulkomailla ja toisinajattelijoiden parissa odotetaan mystiset mittasuhteet saanutta ”muutosta”.

 

”Kuuba muuttui jo ajat sitten”, Fidel Castro kuittasi vihollisilleen hiljattain julkaistussa kolumnissaan ja vakuutti, ettei Kuuba koskaan palaa menneeseen. Sen sijaan uudistuksia on luvassa. Kansalaisia harmittavat turhat kiellot ja rajoitukset, tehottomuus, byrokratia ja alhainen elintaso ovat asioita, joihin Kuuban uusi johto on luvannut puuttua. Mitään suurta dramatiikkaa entisen ja uuden valtionjohdon linjausten välillä ei kuitenkaan ole, vaan Fidel Castro on puhunut samoista ongelmista jo vuosia. Hän myös yritti käynnistää kansallisen itsekritiikin jo marraskuussa 2005 arvostelemalla voimakkaasti kuubalaisen yhteiskunnan epäkohtia ja varoittamalla, että vallankumous voi tuhota itse itsensä. Ulkomaisen lehdistön maalaamaa kuvaa markkinatalouteen suuntautuvien ”raulistien” ja neuvostomallia kannattavien ”fidelistien” välisestä kädenväännöstä pidetään Kuubassa lähinnä mielikuvituksen tuotteena.

 

Presidentin, varapresidenttien ja valtioneuvoston valinta oli syksyllä alkaneen vaaliprosessin huipennus. Ensimmäisessä vaiheessa kuubalaiset valitsivat kunnanvaltuustot, joihin ehdokkaat asetettiin kaikille avoimissa kokouksissa asuinalueilla. Kuka tahansa voi ryhtyä ehdokkaaksi ja tulla valituksi saatuaan yli 50 prosenttia äänistä. Tammikuussa äänestettiin edustajat parlamenttiin. Puolet ehdokkaista oli kansalaisten asuinalueiltaan itse valitsemia ehdokkaita ja puolet ay-liikkeen ja joukkojärjestöjen asettamia. Vaikka ehdokkaita oli yhtä paljon kuin parlamenttipaikkoja, oli jokaisen ehdokkaan saatava äänestäjien enemmistön tuki päästäkseen parlamenttiin. Kuuban hallitus on perustellut ehdokkaiden välisen kilpailun puuttumista parlamenttivaaleissa sillä, että näin turvataan kansallinen yhtenäisyys ja parlamentin edustavuus esimerkiksi eri ikäluokkien, sukupuolten ja ammattiryhmien osalta. Työnsä aloittavassa parlamentissa onkin naisia 43 prosenttia. 63 prosenttia kansanedustajista on uusia kasvoja.

 

Vaikka Kuubassa vallanvaihto sujui ilman dramatiikkaa, on Fidel Castron eläkkeelle jäämisellä myös kansainvälisiä vaikutuksia. Hakusessa on nimittäin johtohahmo Latinalaisen Amerikan vasemmistolle. Fidel Castro on ollut kiistaton vasemmistoliikkeiden johtohahmo kymmeniä vuosia, eikä hänen kuubalaisilla seuraajillaan ole halua eikä vaadittavaa arvovaltaa astua näihin saappaisiin. (TK)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.