Peru: Talous vapaakauppasopimuksen kurimukseen

Posted: 24.2.08 in +Peru

Yhdysvallat pyrkii voimakkaasti solmimaan kahdenvälisiä vapaakauppasopimuksia Latinalaisen Amerikan maiden kanssa. Perun vuoden 2005 lopulla hyväksymä Yhdysvaltain ja Perun välistä kauppaa edistävä sopimus PeruFTA (Peru Free Trade Agreement) sai kahden vuoden kiistelyn jälkeen myös Yhdysvaltain edustajainhuoneen hyväksynnän vuoden 2007 marraskuussa.  PeruFTA silottaa tietä Yhdysvaltojen kahdenvälisille sopimuksille esimerkiksi Kolumbian, Panaman, Ecuadorin ja Uruguayn kanssa.

PeruFTA voidaan nähdä eräänä keinona vastustaa alueellisen kauppablokin luomista Latinalaisessa Amerikassa. Perustamalla kaupankäynti kahdenvälisiin sopimuksiin heikompien talouksien kanssa Yhdysvallat pyrkii jatkossakin pitämään ohjakset käsissään. Lopullinen tavoite on Yhdysvaltojen hallitseman Amerikan vapaakauppa-alueen luominen.

Perulaiset kansalaisjärjestöt muistuttavat Yhdysvaltojen kanssa solmitun vapaakauppasopimuksen negatiivisista vaikutuksista esimerkiksi Meksikon tapauksessa. NAFTAn myötä toteutettu tullien poisto mahdollisti valtion vahvasti tukemien yhdysvaltalaisten maataloustuotteiden dumppauksen Meksikoon. Tämän seurauksena yli miljoona meksikolaista maanviljelijää  menetti työnsä, mikä johti työvoiman vyörymiseen kaupunkeihin. Vapaan työvoiman määrän kasvu kaupungeissa puolestaan johti palkkojen romahtamiseen ja vakaviin yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Chilessä vapaakauppasopimukset kyllä kasvattivat kaivostuotteiden vientiä, mikä rikastutti maan jo ennestään rikasta kaivoseliittiä, mutta tavallisen väestön olot huononivat entisestään. Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu onkin nyt suurempi kuin koskaan sitten Yhdysvaltojen tukeman Pinochetin hallinnon.

Perulaiset työläiset, maanviljelijät ja alkuperäiskansat ovat ilmaisseet huolensa vapaakaupan seurauksista. Markkinoiden avaamisen yhdysvaltalaisille maataloustuotteille pelätään tuhoavan kansallisen maatalouden, vaarantavan ruokaturvan ja lisäävän yhteiskunnallisia ongelmia. Heinäkuussa uusliberalististen uudistusten ja PeruFTAn vastainen vastustus johti yleislakkoa kannattavaan liikehdintään, jonka valtion turvallisuusjoukot tukahduttivat voimaa käyttäen.

PeruFTAn myötä yhdysvaltalainen pääoma virallistaa dominoivan asemansa Perussa. Sopimuksen turvin yhdysvaltalaiset sijoittajat ovat lähestulkoon aina samanarvoisessa asemassa paikallisten sijoittajien kanssa. Alkuperäiskansoilta myös riistetään heidän laillinen oikeutensa omiin maihinsa yhdysvaltalaisten öljy- ja kaivosyhtiöiden saapuessa paikalle.

Yhdysvaltalaisten yritysten ei myöskään tarvitse palkata perulaista työvoimaa tai ostaa paikallisia tuotteita, sillä Peru on hyväksynyt tällaisten määräysten ja rajoitteiden poistamisen. Edellä mainitut ovat vain muutamia niistä myönnytyksistä, joihin ilmeisen korruptoitunut Alan Garcian hallitus on suostunut. (Jsu/MLS – Upside Down World)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.