Esso sai lähtöpassit Venezuelasta

Posted: 21.2.08 in +Venezuela

”Exxon Mobilin roistot ja imperialistit, jotka lahjovat hallituksia ja tukivat Irakin miehitystä, eivät ryöstä meitä enää koskaan”, julisti Hugo Chávez televisio-ohjelmassaan Aló Presidente sunnuntaina 10. helmikuuta.

 

Maailman suurin öljy-yhtiö Exxon Mobil, joka käyttää monissa maissa toiminimeä Esso, on pyytänyt oikeusistuimia USA:ssa, Britanniassa ja Alankomaissa jäähdyttämään yli 12 miljardia dollaria Venezuelan valtion öljy-yhtiön PDVSA:n varoja. PDSVA on vastannut lopettamalla öljyn toimittamisen Exxonille.

”Exxon ei enää koskaan toimi tässä maassa. Tämä on juridista terrorismia, joka tyypillistä yhdysvaltalaisille yhtiöille, jotka yrittävät painostaa tuottajamaat toimimaan tahtonsa mukaan”, Venezuelan energiaministeri ja PDVSA:n johtaja Rafael Ramírez sanoi. Hänen mukaansa samanlaisen painostuksen kohteena on muun muassa saudiarabialainen Aramco-yhtiö.

Chávezin mukaan muutkin ulkomaalaiset yhtiöt suunnittelevat samanlaisia toimia. ”Jos taloudellinen sodankäynti Venezuelaa vastaan jatkuu, öljyn hinta nousee 200 dollariin tynnyriltä ja moni maa on valmis tukemaan meitä. Meitä on turha pelotella tai uhkailla.”

Chávez uhkasi myös lopettaa öljytoimitukset Yhdysvaltoihin, jos Venezuelaa vahingoitetaan. Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustajan Sean McCormackin mukaan kyseessä on Exxonin ja Venezuelan hallituksen välinen oikeusprosessi, joka tulee ratkaista kansainvälisten lakien ja säännösten mukaan. Hän ilmoitti pitävänsä newyorkilaisen oikeusistuimen päätöstä jäähdyttää 300 miljoonaa dollaria PDVSA:n varoja oikeudenmukaisena ratkaisuna.

Kiistan taustalla on Venezuelan hallituksen päätös kansallistaa Kaakkois-Venezuelassa sijaitsevan Oriconon alueen öljykentät, joilla on toiminut monia ulkomaisia öljy-yhtiöitä. Yhtiöiden sopimukset neuvoteltiin uudestaan. Uusissa sopimuksissa päätösvallan sai PDVSA ja öljytuloista määrättiin maksettavaksi aiempaa suurempi vero valtiolle.

Kymmenkunta ulkomaista yritystä hyväksyi uuden sopimuksen, mutta Exxon kieltäytyi. Sen mukaan veronkorotus on laiton, koska se rikkoo Exxonin ja Venezuelan edellisen hallituksen välillä 1997 solmittua sopimusta.

Riita koskee Cerro Negron porausaluetta, josta Exxonilla on ollut 41,67 prosentin osuus. Alue tuottaa 200 000 tynnyrillistä öljyä päivässä. Neuvottelut sopimuksen muuttamisesta maksettavasta korvauksesta kariutuivat, ja muutama kuukausi sitten Exxon vei riidan Maailmanpankin elimeen, joka toimii välittäjänä ulkomaisten investoijien ja kohdemaiden hallitusten välissä riita-asioissa. Tähän sovitteluprosessiin ei liity varojen jäädyttämistä.

IPS-uutistoimiston mukaan Exxonin päätös pyytää oikeusistuimia jäädyttämään PDVSA:n varoja ulkomailla tuli PDVSA:lle yllätyksenä. Varat jäädytettiin, jotta niillä voidaan maksaa Exxonille mahdollisesti määrättävät korvaukset.

Öljyalan asiantuntijoiden mukaan varoja jäädytetään yleensä kolminkertainen määrä vaadittuun korvaukseen verrattuna. PDVSA:n mukaan neljä miljardia dollaria on kuitenkin paljon enemmän kuin Exxon voisi vaatia.

Venezuelalaisen Ecoanalítica -konsulttitoimiston mukaan Cerro Negron alueen markkina-arvo on 3,4 miljardia dollaria. Tällöin Exxon voisi olla oikeutettu 1,5 miljardin dollarin korvauksiin. Venezuela on tarjonnut 1,2 miljardia. PDVSA:n mukaan kiista ei ole vaikuttanut yhtiön toimintaan eikä maksuvalmiuteen.

Venezuelassa toimivilta ulkomaisilta öljy-yhtiöiltä kerättävät verot ohjataan muun muassa kansalliseen kehitysrahastoon, josta tuetaan terveydenhuollon ja infrastruktuurin kehittämishankkeita ja sosiaaliohjelmia. 2004 – 2007 rahastoon kerättiin 40 miljardia dollaria. (JSi)

Kommentointi on suljettu.