Jos he koskevat yhteenkään meistä…

Posted: 3.2.08 in +Venezuela

Tammikuun lopulla Venezuelassa pidetyssä ALBA:n (Bolivaarinen vaihtoehto Amerikoille) huippukokouksessa keskusteltiin myös puolustusyhteistyön aloittamisesta Latinalaisen Amerikan maiden kesken.

Venezuelan ja Nicaraguan presidenttien mukaan ALBA -maiden (Venezuela, Kuuba, Bolivia, Nicaragua ja Dominica) pitää aloittaa työskentely yhteisen puolustusstrategian luomiseksi sekä myös armeijoiden, ilmavoimien, laivastojen, kansalliskaartien ja tiedustelupalvelujen yhdistämiseksi.

”Meillähän on yksi ja sama vihollinen”, presidentti Hugo Chavez totesi.

Presidentti Daniel Ortega vakuutti Caracasin kokouksessa, että mikä tahansa hyökkäys Venezuelaa vastaan katsotaan hyökkäykseksi koko Latinalaista Amerikkaa vastaan. ”Jos he koskevat Venezuelaan, koko maanosa on tulessa”, Ortega sanoi. Tähän Chavez lisäsi, että ”jos Yhdysvallat hyökkää yhteen maanosamme valtioon, se hyökkää kaikkia meitä vastaan, koska me vastaamme hyökkäykseen yhdessä”.

 

Chavez vetosi kaikkiin ALBA -maiden puolustusministereihin, että he alkaisivat heti valmistelut yhteisen puolustusneuvoston perustamiseksi ”yhdistämään sotilaallinen voimamme”.

 

Ehdotus yhteisestä puolustusstrategiasta on jo tehty aiemmin koskien Etelä-Amerikan maita. Brasilian presidentti Lula oli ehdottanut joulukuussa Chavezille Etelä-Amerikan puolustusneuvoston perustamista.

 

”Okei, luodaan molemmat puolustusneuvostot, mutta ALBA -maiden kanssa ei ainoastaan neuvostoa, vaan myös yhteiset sotilaalliset joukot”, Chavez uhosi. (MLS – Venezuelanalysis.com)

Kommentointi on suljettu.