Vastakkainasettelu syvenee Boliviassa

Posted: 1.2.08 in +Bolivia

Vuosi 2008 alkoi Boliviassa poliittisen vastakkainasettelun syventymisen merkeissä. Alueelliset ja poliittiset erimielisyydet uhkaavat työntää Bolivian kohti jonkinasteista suurempaa konfliktia tai jopa sisällissotaa.

 

[Teksti: Juha Uski]

Bolivian maakuntien kuvernöörit ovat avainhahmoja vastakkainasettelussa. Maan hallitusta ja sen ehdotuksia tukevat läntiset maakunnat. Luonnonvaroiltaan rikkaitten itäisten maakuntien kuvernöörit yhdessä taloudellisten eliittien ja oikeistolaisen poliittisen puolueen PODEMOS (”Demokraattinen ja Sosiaalinen Voima”) kanssa vastustavat uutta perustuslakia ja muita kansalaisten tasa-arvon edistämiseen tähtääviä uudistuksia.

Santa Cruzin maakunta (jonka pääkaupunki on myös nimeltään Santa Cruz) toimii oikeiston keskuksena ja vastakkainasettelu on usein nähty Santa Cruzin ja pääkaupunki La Pazin välisenä.

Hallintojen ja julkisen keskustelun rooli Bolivian politiikassa on merkittävä, mutta samalla katuprotestit, sulut ja lakot ovat tärkeä osa bolivialaista politiikkaa. Vuoden 2007 kuluessa sekä PODEMOS että Evo Moralesin ja hallitsevan MAS-puolueen (”Liike kohti Sosialismia”) kannattajat järjestivät useita katuaktioita.

Muutos uuden perustuslain avulla?

Perustuslakia säätävä kokous hyväksyi uuden perustuslain tekstin joulukuun alussa. Oikeistolainen oppositio ei osallistunut kokoukseen – sen sijaan paikalle lähetettiin häiriköitä. Ammattiliittojen, sosiaalityöntekijöitten, maanviljelijöitten ja opiskelijoitten joukot toimivat kokouksen puolustusvoimina.

Uusi perustuslaki tuo yhteen suuren osan niistä muutoksista, joitten puolesta Moralesin hallinto on toiminut. Valtiolle annetaan enemmän valtaa luonnonvarojen ja talouden suhteen ja maakuntien hallintojen sekä alkuperäiskansojen yhteisöjen itseohjautuvuutta kasvatetaan. Ehdotettu taloudellinen järjestelmä on sekatalous, jossa sekä yksityisten, että julkisten ja yhteisöllisten tuotantovoimien oikeudet on turvattu. Alkuperäiskansojen yhteisölliset oikeusjärjestelmät tunnustetaan selkeämmin kuin aiemmin ja korkeimman oikeuden tuomarit valitaan vaaleilla sen sijaan, että kongressi nimittäisi heidät. Presidentti voidaan valita uudelleen, mikä mahdollistaa, että Morales voi asettua ehdokkaaksi vielä kahden virkakauden ajaksi nykyisen lisäksi.

Uusi perustuslaki on vielä hyväksyttävä kansanäänestyksessä. Samassa äänestyksessä kansalta kysytään mielipidettä kiistanalaisen maareformin suhteen. Reformin mukaan yksityiselle maanomistukselle asetetaan 100,000 hehtaarin katto. Tällä olisi suuri vaikutus suurmaanomistajiin Santa Cruzissa ja muualla. Toinen asia on sitten vielä reformin toteuttaminen käytännössä.

Vastakkainasettelun vähentämiseksi Evo Morales on nyt julistanut, että hänen presidenttinä toimimisestaan tullaan järjestämään kansanäänestys ennen tämän vuoden syyskuuta. Morales ehdottaa, että hänen tulee saada yli 54 % äänistä tueksi hänen vallassa pysymiselleen. 54 % oli äänimäärä, jolla hänet valittiin presidentiksi vuonna 2005. Jos tuota kannatusta ei löydy, niin presidentinvaalit on pidettävä kolmen – neljän kuukauden kuluessa. Nykyiset mielipidemittaukset povaavat Moralesille 56 % äänimäärää.

Oikeisto uusii vastakkainasettelua

Pian sen jälkeen, kun Morales julisti kansanäänestyssuunnitelmat, 15. joulukuuta Santa Cruzin oikeistojohtajat julistivat maakunnan itsevaltaiseksi. Santa Cruzin asukkaille tuotetaan uudet henkilöpaperit, perustetaan oma televisiokanava ja omat poliisivoimat. Bolivian kansallisia poliisivoimia ei enää tunnusteta lainvoimaisiksi. Itsehallintojulistus myös säätää, että 2/3 paikallisen öljy- ja kaasutuotannon veroista pysyy Santa Cruzissa.

 

Samalla vuoden 2007 aikana ja erityisesti sen lopulla kaduilla on nähty paljon toimintaa. Vuoden aikana on tapahtunut noin kahdeksan poliittista pommitusta dynamiitilla tai kranaateilla, useimmat vasemmistolaisia ammattiliittoja tai poliittisia virkamiehiä kohtaan.

 

Kiinnostus neuvotteluja kohtaan ei ole täysin hiipunut, mutta sanaharkka vuoden vaihteessa pahensi välejä. Oikeistojohtajat sanoivat 31.12., että he heittävät uuden perustuslain roskikseen, mihin Morales vastasi, että hän heittää Santa Cruzin itsehallintojulistuksen roskikseen. Kiistaa on myös marraskuun lopussa kongressissa hyväksytyn kansaneläkeuudistuksen suhteen. Varat kunnolliseen kansaneläkkeeseen jokaiselle kansalaiselle leikataan aluehallintojen tuloista ja idän oikeistolaiset kuvernöörit eivät ole tästä innostuneita.

 

Oikeiston argumentteihin kuuluu myös, että Moralesin politiikka vaikuttaa kielteisesti liike-elämään ja kansainvälisiin suhteisiin. Sekä taloustieteelliset mittarit että naapurimaitten hallitusten julkilausumat tyrmäävät tämän kritiikin täysin. Paitsi merkittävää yhteistyötä naapurimaitten kanssa ja naapurimaitten tukea perustuslakiuudistusta kohtaan, Moralesin hallitus on viime aikoina löytänyt yhteistyökumppaneita myös Tyynenmeren tuolta puolen Etelä-Koreasta ja Kiinasta, jotka ovat käynnistämässä merkittäviä taloudellisia ja tuotannollisia sijoituksia Boliviassa. Bolivian oikeistoeliitti puhuukin kaiketi omista liike-elämän ja kansainvälisen politiikan yhteyksistään eikä kansallisesta tilanteesta. 

 

Miten tästä eteenpäin?

 

Miten Bolivian prosessi etenee tästä, jää nähtäväksi. Varapresidentti Garcia Linera varoitti marraskuussa, että kahtiajakautuminen on varsin lähellä ja mahdollinen, mutta myös pitää paikkansa, että uutta valtiomuotoa ollaan vakauttamassa ja on myös mahdollista, että oikeisto vähitellen sopeutuu muutoksiin. Vaikka monia jännitteitä saattaa vielä nousta esiin ja vastakkainasettelu saattaa pahentua, joka tapauksessa myönteistä on, että Bolivia on laittanut nämä kriittiset poliittiset kiistakysymykset esille päiväjärjestykseen ja siten muutos on mahdollista.

Lähde: Benjamin Dangl: “Fear and Loathing in Bolivia: New Constitution, Polarization”.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.