Mapuche-intiaani Patricia Troncoso päätti nälkälakkonsa

Julkaistu 1.2.08 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Chile

Chilen hallitus myöntyi lopulta 28.1. Patricia Troncoson vaatimukseen, että hänet siirretään suljetusta vankilasta työkeskukseen. Näin Troncoso saattoi päättää järkyttävän pitkän nälkälakkonsa ja pelastui uhkaavalta nälkäkuolemalta. Nälkälakon aikana Troncosta tuli mapuchekansan taistelun symboli myös kansainvälisesti.

 

Chilessä on 16 miljoonaa asukasta ja näistä 6,6 prosenttia kuuluu mapuchekansaan, joka on alueen alkuperäiskansaa ajalta ennen eurooppalaisten saapumista. Kolonialistit ja intiaanit ovat tapelleet luonnonvarojen omistusoikeuksista alusta lähtien. Mapuchejen näkökulma luontoon on varsin erilainen kuin teknologis-rationalististen eurooppalaisten.

 

Useiden vuosien ajan kansainväliset järjestöt kuten Yhdistyneet kansakunnat ja Amnesty International ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että mapuchekansalla on kansainvälisten alkuperäiskansoja koskevien sopimusten mukaan oikeus maihin, joita nykyään käyttävät hyväkseen mm. puuteollisuuden suuryritykset. Toinen ongelmallinen kohta on lainsäädäntö, jota käytetään protestoivien mapuchejen hiljentämiseksi. Voimassa ovat vielä mielivaltaiset terrorismin vastaiset lait, jotka laadittiin Augusto Pinochetin diktatuurin aikana.

 

Viime vuosien ajan eniten julkisuutta saanut tapaus on Araucanian alueella tapahtunut metsäpalo, jota sanotaan tuhopoltoksi. Sabotööreiksi syytetyt mapuchet ovat olleet vangittuna vuodesta 2002.  Tänä aikana he ovat pariin otteeseen olleet nälkälakossa kiinnittääkseen huomiota mapuchejen asemaan. Presidentti Michelle Bacheletin johtama Chilen nykyinen hallinto ei kuitenkaan ole aikaisemmin taipunut minkäänlaisiin myönnytyksiin tai keskusteluihin intiaanien kanssa. Tammikuussa 2008 tähän tuli kuitenkin muutos, kun sekä kansallinen että kansainvälinen huomio asiaa kohtaan lisääntyi ja yksi vangeista jatkoi nälkälakkoa pitempään kuin kukaan maan historiassa.

 

Patricia Troncoso, jonka sinänsä vaatimattomiin vaatimuksiin Chilen hallitus lopulta myöntyi, päätti peräti 110 päivää kestäneen nälkälakkorupeamansa 28. tammikuuta ja pelastui uhkaavalta nälkäkuolemalta. Troncoso vaati, että hänet sekä hänen väitetyt rikoskumppaninsa Juan Millalen ja Jaime Marileo siirrettäisiin suljetusta vankilalaitoksesta työ- ja opiskelukeskukseen, josta myös pääsee viikonloppuvapaalle. Tämän järjestelyn tulee astua voimaan maaliskuussa. Lisäksi hän vaati, että hän saisi viettää nälkälakosta toipumisvaiheensa Temukon sairaalassa.

 

Tämän pitkäkestoisen nälkälakon aikana Patricia Troncososta tuli mapuchejen taistelun symboli. Viime vaiheissa mapuchejen ystävät toteuttivat eri puolilla maailmaa painostustoimia muun muassa vetoomuksina ja protesteina Chilen suurlähetystöjen edustalla, ja lisäksi paikalliset kampanjat Chilessä lisääntyivät.

 

Nälkälakon viimeisen viikon aikana Patricia Troncoson terveydentilan kriittisyyden vuoksi kampanjat eivät rajoittuneet pelkästään mielenosoituksiin, vaan toteutettiin ainakin kaksi talonvaltausta. Etelässä 36 aktivistia valtasi Concepciónin katedraalin ja kuusi heistä ryhtyi nälkälakkoon katedraalissa. Pääkaupungissa Santiagossa vasemmistolaiset järjestöt entisen presidenttikandidaattinsa Tomás Hirschin johdolla valtasivat YK:n kansainvälisen työjärjestön (ILO) päämajan, jotta ILO painostaisi Chilen hallitusta hyväksymään Troncoson vaatimukset. (JU – TeleSur, Azkintuwe.org)

Kommentointi on suljettu.