Plan Condor: Rikoksia ilman rajoja Latinalaisessa Amerikassa

Julkaistu 14.1.08 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Argentiina

Entinen sotilasdiktaattori Jorge Videla ja 16 muuta sotilasjohtajaa Argentiinassa tullaan asettamaan syytteeseen poliittisten aktivistien kidnappaamisesta ja surmaamisesta 1970-luvulla. Operaatio tunnettiin nimellä Plan Condor ja se oli Henry Kissingerin ja George Bush vanhemman (silloisen CIA:n johtajan) kehittämä.

 

[Teksti: Marie Trigona]

Yhdysvallat ja Latinalaisen Amerikan sotilashallitukset kehittivät Operaatio Condorin ylikansalliseksi, valtion tukemaksi sotilasvoimien terroristiyhteenliittymäksi Etelä-Amerikassa. Yksistään Argentiinassa noin 30 000 ihmistä katosi. Kadonneitten omaiset ovat vaatineet oikeutta vuosikymmeniä.

Myös diktaattorit Uruguayssa, Chilessä, Paraguayssa ja Brasiliassa surmasivat vastustajiaan 1970- ja -80 -luvuilla Operaatio Condorin nimissä.

Terrorin koordinointia Yhdysvaltojen tuella

Plan Condor alkoi Yhdysvaltojen tukemalla, Chilen demokraattisesti valitun sosialistisen presidentin, Salvador Allenden, vastaisella sotilasvallankaappauksella. Allenden hallitusta pidettiin alusta asti uhkana Yhdysvaltojen strategisille eduille Latinalaisessa Amerikassa. Valkoisesta talosta peräisin olevat nauhat paljastavat, että syyskuussa 1970 silloinen presidentti Richard Nixon määräsi toteutettavaksi toimenpiteitä, jotka pakottaisivat Chilen talouden konkurssiin. “USA ei hyväksy marxilaista hallitusta vain Chilen kansan vastuuttomuuden vuoksi”, julisti Nixonin valtiosihteeri, Henry Kissinger.

Julkiseksi tehdyt Yhdysvaltojen ulkoministeriön dokumentit tarjoavat todisteen Plan Condorin laajuudesta. Operaatio oli kunnianhimoinen ja menestyksekäs suunnitelma tukahduttamisen kansainväliseksi koordinoimiseksi. Robert Scherrer, FBI:n erikoisagentti, joka toimi yhteyshenkilönä Etelä-Amerikan maissa, lähetti kirjeen Yhdysvaltojen Argentiinan suurlähetystöön syyskuun 28. 1976: “’Operaatio Condor’ on koodinimi nk. ‘vasemmistolaisia’, kommunisteja ja marxilaisia, koskevan tiedustelutiedon keräämiselle, vaihdolle ja säilyttämiselle, mikä on äskettäin aloitettu Etelä-Amerikan yhteistyötä tekevien tiedustelupalvelujen keskuudessa marxilaisen terrorismin eliminoimiseksi alueella”.

Muistio myös mainitsee Argentiinan osoittaman innostuksen suunnitelmaa kohtaan. “Suurinta innokkuutta ‘Operaatio Condorin’ jäsenistä ovat osoittaneet Argentiina, Uruguay ja Chile. Nämä kolme maata ovat ryhtyneet yhteisiin operaatioihin terrorismia vastaan, ensisijaisesti Argentiinassa.” Operaatio Condoria on ollut vaikea tutkia johtuen uhrien valikoinnista ja virallisten CIA:n ja ulkoministeriön dokumenttien puutteesta. Monet julkaistuista dokumenteista ovat tiukan sensuurin läpikäyneitä. Argentiinalaisten tuomioistuinten 1999 aloittama laaja tutkinta ja vuosikymmeniä jatkunut ihmisoikeusryhmien työ rikosteknisen todistusaineiston keräämiseksi on nyt kuitenkin johtanut 17 sotilasjohtajan syytteeseen asettamiseen osallisuudesta yhteiskunnallisten aktivistien laittomaan vainoon.

Argentiinan diktatuuri ja Plan Condor

Entinen diktaattori Jorge Videla, 82, on tällä hetkellä kotiarestissa ja hänet on jo todettu syylliseksi vankeudessa syntyneiden lasten ryöstöihin verisen sotilasjuntan toiminnan aikana. Videlaa voi nyt odottaa vankeus osallisuudesta Operaatio Condoriin.

1977 toimittajille puhunut Videla tunnusti katoamisten tapahtuvan, mutta vihjasi, että katoamiset liittyisivät kyseisten henkilöiden osallistumiseen aseellisiin, luvattomiin taisteluihin. “Ihmisiä on kadonnut maassamme, tämä on surullinen todellisuus. Mutta meidän tulisi puolueettomasti tunnustaa miksi ja minkä kautta he ovat kadonneet. Nämä ihmiset katosivat, koska he olivat mukana “maanalaisessa”, luvattomassa toiminnassa.”

Ainakin 25 Bolivian kansalaista katosi Argentiinassa vuosien 1976 – 1983 sotilasdiktatuurin aikana. Viisi bolivialaista katosi Chilessä diktaattori Augusto Pinochetin hallinnon aikana.

Ruth Llanosin, Bolivian pidätettyjen ja kadonneiden perheenjäsenten yhdistyksen edustajan mukaan alueelliset diktatuurit käyttivät Plan Condoria hyökkäyksenä toisinajattelijoita vastaan, takanaan Yhdysvaltojen valtiosihteerin, Henry Kissingerin tuki. “Plan Condor oli Kissingerin, vielä rankaisematta jääneen rikollisen, kehittämä yhteistyösuunnitelma. Latinalaisen Amerikan sotilasdiktatuurien kanssa tehty suunnitelma oli 1970- ja -80 -luvuilla maissaan yhteiskunnallista muutosta tavoitelleiden aktivistien katoamisiin johtanut prosessi.”

Orletti -autokorjaamo, Plan Condorin prototyyppi

“Nimeni on Emi Dambra, olen kahden kadonneen äiti. Tytön ja pojan. Tyttö katosi täällä Buenos Airesissa, hänet vietiin Orletti-autokorjaamolle .” Emi Dambra osallistui Plan Condorin uhrien muiston kunnioittamiseksi järjestettyyn tilaisuuteen tämän salaisen pidätyskeskuksen edessä. “Orletti oli malliesimerkki Plan Condorista, täällä pidettiin vankina uruguaylaisia ja muunmaalaisia,” sanoo Dambra, nyt sisällä eräällä Buenos Airesin asuinalueella sijaitsevassa autokorjaamossa, joka toimi salaisena pidätyskeskuksena argentiinalaisille, uruguaylaisille, kuubalaisille, chileläisille ja bolivialaisille vangeille.

132 uruguaylaista “katosi” Condorin vuosina (127 Argentiinassa, kolme Chilessä ja kaksi Paraguayssa). Orletti toimi kansainvälisten vankien salaisena pidätyskeskuksena. Kotien keskellä sijainnut autokorjaamo oli vuokrattu sotilaille. Kommandoryhmät toivat vankeja korjaamolle keskellä yötä. Todistajien mukaan päivisin kiduttajat jättivät korjaamolle johtavan portin puoliksi auki. Kerran eräs uruguaylainen pariskunta onnistui pakenemaan Orlettista keskellä yötä, alastomina brutaalin kidutuksen jälkeen.

Dambran mukaan sotilasjuntan johdossa olleet pitäisi saattaa telkien taakse, ei kotiarestiin, kuten entisen diktaattorin, Videlan, tapauksessa. “Haluamme tietää mitä tapahtui joka ikiselle uhrille, haluamme tämän teurastuksen organisoineet ihmiset vankilaan, elinkautiseen tuomittuina.”

Taistelu katoamisia vastaan

1970-luvulla Etelä-Amerikan sotilashallitukset, Yhdysvaltojen rahallisesti tukemina ja kouluttamina, systematisoivat “katoamiset”. Arviolta 90 000 ihmistä on kadonnut Latinalaisessa Amerikassa 1950-luvulta lähtien. Käytäntö on edelleen voimissaan mm. Kolumbiassa, Meksikossa, Guatemalassa ja Argentiinassa.

Patrick Rice, irlantilainen pappi, jonka kommandojoukko vei Buenos Airesilaisesta slummista 1976, sanoo kansainvälisesti koordinoitujen katoamisten jatkuvan tänä päivänä. “Ilmiö on havaittavissa enenevässä määrin nk. globaalin terrorismin vastaisen sodan kontekstissa. Katoamiskäytäntö jatkuu salaisten, Guantanamon kaltaisten pidätyskeskusten muodossa. Ihmisiä on pidätettynä salaisissa paikoissa. Kaikki viittaa uuteen Operaatio Condorin muotoon.”

 

Operaatio Condor toimi ennakkotapauksena kansainvälisesti koordinoiduille rikoksille, jotka ulottuvat nyt väitetystä “kommunisminvastaisesta sodasta” “huumeiden- tai terrorisminvastaiseen sotaan”. Tänään vangit salaisissa paikoissa Irakissa kärsivät samankaltaisesta kidutuksesta kuin vangit Argentiinassa vuosina 1976 -1983. Yhdysvaltojen Plan Condor -vuosien politiikka jatkuu.

 

Pitkäaikaiset ihmisoikeusaktivistit, kuten Ruth Llanos, joka menetti miehensä Plan Condorin aikana, painottavat, että on tärkeämpää kuin koskaan kampanjoida YK:n tahdonvastaisia katoamisia koskevan yleissopimuksen ratifioinnin puolesta. Jopa maissa, jotka ovat ratifioineet sopimuksen, kuten Argentiina marraskuussa 2007, katoamiset jatkuvat, josta esimerkki on Argentiinassa kadonnut todistaja Julio Lopez. Lopez, eläkkeellä oleva rakennustyöntekijä ja entinen poliittinen vanki, katosi vain tunteja ennen kuin hänen oli määrä antaa lopullinen todistajanlausunto oikeuden istunnossa liittyen entisen poliisitutkijan Miguel Etchecolatzin tuomitsemiseen. Julio Lopez katosi yli vuosi sitten ja on melko varmaa, että hän on kuollut. Lopezin vieneet käyttävät häntä neuvotteluaseena suojellakseen sotilashenkilöitä uusilta syytteiltä tai oikeudenkäynneiltä.

 

Videla ja muut sotilasjohtajat joutuvat oikeuden eteen aikaisin tänä vuonna. Ihmisoikeusryhmät jatkavat maiden painostamista, jotta nämä allekirjoittaisivat YK:n tahdonvastaisia katoamisia koskevan yleissopimuksen, jota Yhdysvallat on kieltäytynyt ratifioimasta.

 

 

Upside Down World, (käännös: JSu) 

Kommentointi on suljettu.