Argentiinan talousvuosi 2007

Julkaistu 5.1.08 | Kirjoittanut latamsolidaarisuus | Kategoria(t): +Argentiina

Nestor Kirchnerin toimikauden viimeinenkin vuosi Argentiinassa oli talouden kannalta menestyksekäs. Väestön enemmistön tulot ja kulutus kasvavat, valtion tulot ovat ennätyksellisen korkeat, samoin valuuttavarannot.

Myötätuuli taloudessa antoi vauhtia myös keskustavasemmistolaista politiikkaa jatkavan Cristina Fernández de Kirchnerin presidentinvaalikampanjalle. Fernández de Kirchner voitti 28. lokakuuta pidetyt vaalit selvästi 45 prosentin ääniosuudella. Kulunut vuosi oli yleisemminkin menestyksekäs kirchnerismin kannalta. Sen edustajat olivat voitokkaita myös paikallisvaaleissa maakuntien tasolla.

Talouskasvusta huolimatta talouden ongelmilta ei vältytty. Erityisesti energiakriisi ja inflaatio puhuttivat argentiinalaisia. Oppositio ja tiedotusvälineet syyttivät pitkin vuotta hallitusta taloutta koskevien tilastojen vääristelystä ja väittivät, että inflaatio liikkuisi jopa 20 prosentin tasolla ilmoitetun 10 prosentin sijasta.

Korruption suhteen vuosi 2007 ei tuonut mukanaan muutoksia. Lehtien palstatilaa täyttivät kirjoitukset paljastuneista korruptiotapauksista, joista yksi johti valtiovarainministeri Felisa Micellin eroon.

Viimeisin, “matkalaukkuskandaaliksi” nimitetty tapaus, liittyy jo elokuussa Buenos Airesin lentokentällä venezuelalaisen liikemiehen laukusta löytyneisiin 800 000 dollariin, joiden Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI väitti – vain pari päivää Fernández de Kirchnerin virkavalan vannomisen jälkeen – olleen Hugo Chavezin avustus Fernández de Kirchnerin vaalikampanjaan. Maan 8 prosentin talouskasvu on kuitenkin taannut sen, ettei kirchnerismin kannatus ole korruptiotapausten takia juuri laskenut.

Kulunutta vuotta leimasi myös Argentiinan ja Uruguayn välisen, suomalaisillekin tunnetuksi tulleen, sellutehdaskiistan jatkuminen. Argentiinalaiset tehtaan vastustajat ovat jatkaneet Uruguayhyn johtavien siltojen sulkuja. Uruguayn presidentti, Tabaré Vázquez, puolestaan ei enää jäänyt odottamaan, että konfliktin sovittelua jatkettaisiin Espanjan kuninkaan välityksellä, vaan antoi luvan tehtaalle toiminnan aloittamiseksi.

Argentiinan ja Yhdysvaltojen suhteet taas kiristyivät “matkalaukkuskandaalin” takia, mikä toi heti muutoksia Fernández de Kirchnerin suunnittelemaan ulkopolitiikan linjaan – vielä vaalikampanjan aikana oli ollut nähtävissä Fernández de Kirchnerin puolisoaan myönteisempi asenne maiden välisten suhteiden hoitoon. (JSu – Infolatam, La Nación ym.)

Kommentointi on suljettu.