Bolivia: Rikkaiden ja köyhien edut vastakkain perustuslakiuudistuksessa

Posted: 5.12.07 in +Bolivia

”Elävänä tai kuolleena, minulla on uusi perustuslaki esitettävänä maallemme joulukuun 14. päivään mennessä”, Bolivian presidentti Evo Morales vannoi marraskuun lopulla. Tuo päivämäärä on takaraja Bolivian perustuslakia säätävän kokouksen työskentelylle, jota oppositio on pahasti häirinnyt.  Viimeistelytyötä tehdään sekä La Pazissa että armeijan koulutuskeskuksen suojissa kokouskaupunki Sucren lähistöllä. Opposition edustajat boikotoivat kokousta, jota he sanovat laittomaksi. Perustuslakikiista on kiristänyt kansanryhmien ja maakuntien välistä vastakkainasettelua, koska lakiuudistus tasaisi varallisuutta maan rikkaiden ja köyhien osien välillä. Uudistus laajentaisi myös kansan enemmistön poliittisia ja sosiaalisia oikeuksia.

 

[Teksti: Marjaliisa Siira]

 

Oppositio pitää valtaa kuudessa Bolivian yhdeksästä maakunnasta. Näiden maakuntien alueella sijaitsee pääosa maakaasu- ja öljyvarannoista ja ne ovatkin tähän mennessä saaneet nauttia näiden luonnonvarojen tuomasta vauraudesta. Bolivian bruttokansantuotteesta noin 80 prosenttia tulee samalta ns. puolikuun alueelta. Rikkaat maakunnat haluavat lisää itsemääräämisoikeutta ja riippumattomuutta keskushallinnosta.

 

Nykyinen pääkaupunki La Paz sijaitsee Bolivian köyhällä vuoristoalueella, joka on alkuperäiskansojen asuma-aluetta. Siellä tuetaan voimakkaasti Evo Moralesia ja hänen ehdottamiaan uudistuksia.

 

Uusi perustuslaki pyrkisi tasaamaan maan eri osien välisiä tuloeroja ja jakamaan luonnonvaroista saatavia tuloja myös suoraan köyhille. Tämän vuoksi vauraaseen Santa Cruzin kaupunkiin keskittyvä vanha oligarkia on vehkeillyt jo yli vuoden ajan tehdäkseen tyhjäksi perustuslakia säätävän kokouksen ponnistelut laatia uusi laki. Kapinoitsijat ovat uhanneet julistaa omat maakuntansa itsenäisiksi ja puhuvat jopa alueiden pakkoluovutuksesta.

 

Häirintää alusta alkaen

Hallitsevalla MAS -puolueella (Liike kohti sosialismia) on 60 prosenttia perustuslakia säätävän kokouksen edustajista. Alussa oppositio vaati, että uuden perustuslain eri osia hyväksyvissä komiteoissa hyväksymiseen tarvittaisiin aina 2/3 enemmistö, johon MAS -puolueen äänet eivät olisi riittäneet. Kun oppositio ei saanut tätä vaatimusta läpi, se ryhtyi vaatimaan, että maan hallintokeskus pitää siirtää La Pazista vanhaan pääkaupunkiin Sucreen ja sai siten Sucresta vahvoja liittolaisia taistelussa uutta perustuslakia vastaan.

 

Kokouksen työskentely oli häirinnän ja mellakoitten takia keskeytyneenä elokuun puolivälistä alkaen, mutta marraskuun lopulla kuitenkin 139 kokousedustajaa 225:stä kokoontui armeijan suojaamana ja hyväksyi uuden perustuslain päälinjat. Oikeistopuolueiden kokousedustajat boikotoivat kokousta väittäen, että se on laiton. 

 

Rikkaat mellakoivat etuoikeuksiensa puolesta

Bolivian maakaasu- ja öljytulot ovat kasvaneet huimasti vuonna 2006 toteutetun osittaisen kansallistamisen ja markkinahinnan nousun myötä. Tulot on sijoitettu valtion omistamaan rahastoon. Varojen jakamiseksi tasa-arvoisemmin Morales julisti lokakuussa, että eläkkeet nostetaan minimipalkan tasolle ja eläkettä tulevat saamaan kaikki bolivialaiset eläkeikäiset. Ne maksetaan suoraan kaasu- ja öljyrahastosta. Samalla hallitus leikkasi rahastosta ilman parlamentaarista valvontaa meneviä maksuja muutamille kunnallishallinnoille, muun muassa vauraaseen Santa Cruziin.

 

Tämä aiheutti mellakan Santa Cruzissa ja muualla puolikuun alueella. Merkittävät liikeyritykset uhkasivat aiheuttaa taloudellisen kaaoksen vetämällä tuotteensa pois markkinoilta ja maakunnissa julistettiin yleisakkoja.

 

Kokouskaupunki liekeissä

Marraskuussa oppositiopuolueiden nuoret valtasivat useita julkisia rakennuksia perustuslakia säätävän kokouksen kokoontumiskaupungissa Sucressa. He käyttivät apunaan muun muassa dynamiittia ja Molotovin coktaileja. Ainakin kolme ihmistä kuoli, yksi heistä poliisi, ja sadat loukkaantuivat. Uhkailun ja väkivallan kohteena on ollut muun muassa Silvia Lazarte, joka on kokouksen puheenjohtaja ja edustaa alkuperäiskansaa.

 

Poliisivoimat käyttäytyivät väkivallattomasti. Mellakoitsijat pakottivat heidät vetäytymään kaupungista läheiseen Potosin kaivoskaupunkiin. Kolmesataa maatyöläistä, jotka olivat tulleet Sucreen suojelemaan kokousedustajia, karkotettiin myös väkivaltaisesti kaupungista.

 

Osa Sucren kaupunkia oli jo liekeissä, kun Morales siirsi kokouspaikan lähistöllä sijaitsevaan vanhaan linnaan. Linna toimii sotilaskouluna. Armeijan komentaja, kenraali Wilfredo Vargas antoi tukensa kokouksen siirtämiselle armeijan koulutuspaikkaan sanoen: ”Kokouksen pitää jatkaa työtään maamme modernisoimiseksi kaikilta osiltaan.”

 

Opposition väitteisiin, että Boliviassa olisi kuubalaisia ja venezuelalaisia joukkoja, kenraali Vargas vastaa: ”Sellaisista joukoista ei ole mitään tietoa. Ja vaikka niin olisikin, he kuuluvat Bolivian valtion sotilasjoukkoihin ja siten edustavat Bolivian kansaa.”

 

Yhdysvallat myös puolustamassa etujaan

Yhdysvaltojen hallinto ei ole pysynyt erossa Bolivian asioista. Aiemmin tänä vuonna Morales syytti Yhdysvaltoja Bolivian opposition rahoittamisesta. USAID-avustuksina tulevilla rahoilla pyöritetään Boliviassa organisaatioita ja kansalaisjärjestöjä, jotka antavat suoraa rahallista tukea oikeiston poliittisille puolueille ja instituutioille. Morales vaati oikeutetusti, että kaikki ulkomainen apu pitää kanavoida hallituksen kautta.

 

Lähteet: Prensa Latina, Bolivia Rising, Upside Down World

Mainokset

Kommentointi on suljettu.