Humanistit La Pazissa: Etusijalle kansojen hyvinvointi

Posted: 3.12.07 in +Bolivia

”Bolivian prosessi on esimerkki koko maanosalle ja koko maailmalle”, Latinalaisamerikkalainen Humanistinen Foorumi julistaa. Foorumi kokoontui marraskuun lopulla La Pazissa Boliviassa. Foorumissa ilmaistiin tuki Bolivian kansalle ja hallitukselle tärkeässä muutostyössä, joka on käynnissä demokratian ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Foorumin avasi presidentti Evo Morales Ayma.

Foorumin loppujulistuksessa tuetaan Evo Moralesin ehdotusta sodan hylkäämisestä kaikkien alueen maitten perustuslaissa. ”Pyrkimys Bolivian kansan arvokkuuden palauttamiseksi aktiivisen väkivallattomuuden keinoin on Nobelin rauhanpalkinnon arvoista työtä”, foorumin julistuksessa sanotaan.

Historiallisten konfliktien ratkaisu ja vähittäinen aseistariisunta alueen maitten välillä on perusta maiden väliselle integraatiolle. Sodat eivät ole kansojen aloitteita, vaan pikemminkin taloudellisten intressien, jotka käyttävät kansoja hyväkseen.

Bolivian pyrkimys oman merisataman saamiseksi on yksi alueen isoista ristiriidoista. Humanistifoorumi antoi tukensa Bolivian tavoitteelle.

Ympäristöasioissa foorumi piti tarpeellisena sellaisen alueellisen lainsäädännön kehittämistä, mikä pysäyttää raa’an kapitalismin tekemän luonnonvarojen ryöstön. Luonnonvarat ja energialähteet ovat välttämättömiä kansojen hengissä pysymiselle ja takaavat niiden tulevaisuuden.

”Latinalaisessa Amerikassa on poliittis-sosiaalisia suunnitelmia, jotka asettavat ensi sijalle kansojen hyvinvoinnin ylikansallisen makrotalouden sijaan. Perustuslaillisten kansankokousten luominen Boliviassa, Ecuadorissa ja Venezuelassa vanhentuneitten ja demokratian vastaisten perustuslakien korvaamiseksi uusilla on tie, jota toisten alueen maitten tulisi seurata”, foorumin julistuksessa sanotaan ja kannatetaan ko. maitten yrityksiä rakentaa demokraattisesti ja lainsäädännöllisen prosessin kautta uusi, syrjimätön yhteiskunta. (JU/MLS)

Humanistisen foorumin kuvagalleria: www.flickr.com/photos/rafa2010

Mainokset

Kommentointi on suljettu.