Nicaragua ratkoo energiakriisiä

Posted: 2.12.07 in +Nicaragua

Nicaraguan hallitus lupaa ratkaista maata kaksi vuotta vaivanneen vakavan energiakriisin. Sähkönjakelu yksityistettiin vuonna 2000 Yhdysvaltojen ja kansainvälisten rahoittajien määräyksestä. Tehtävän sai hoitaakseen ylikansallinen espanjalaisyhtiö Union Fenosa, jota nyt syytetään kehnosta palvelusta ja vähäisistä investoinneista sähköverkkoon. Seurauksena ovat olleet jopa kahdentoista tunnin päivittäiset sähkökatkot.

Sandinistihallitus on alkanut tuoda sähköä muista Keski-Amerikan maista. Auttavan kätensä ovat tarjonneet myös ALBA-liittolaiset. Venezuela on lahjoittanut Nicaragualle sähkövoimaloita ja Kuuba energiansäästölamppuja, joita jaetaan nicaragualaisille. Hallitus etsii myös sijoittajia pienimuotoisille hankkeille, joiden tarkoituksena on edistää uusiutuvan energian käyttöä.

Merkittävintä kuitenkin on, että hallituksella on olemassa suunnitelma sähkönjakeluverkon ”kansallistamiseksi” – tosin Venezuelan avulla. Lehtitietojen mukaan Venezuelan hallituksen delegaatio vieraili marraskuussa Nicaraguassa tutkimassa mahdollisuuksia sähkönjakeluoikeuksien ostamiseen takaisin Union Fenosalta. Yksityistämisen yhteydessä tehtiin sopimus, jonka mukaan jakelu on Union Fenosan hallinnassa seuraavat 30 vuotta.

Puolet nicaragualaisista elää edelleen kokonaan sähkönjakeluverkon ulkopuolella. (TK – Nicaragua Network Hotline)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.