LINKKI: Latinalainen Amerikka suojautuu taloudellisia shokkeja vastaan

Posted: 15.11.07 in Uncategorized

Kanadalainen toimittaja, kirjailija ja aktivisti Naomi Klein selvittää ZNetissä julkaistussa artikkelissaan, miten Latinalainen Amerikka on ollut uusliberalistisen talouspolitiikan koelaboratorio alkaen 1970-luvun Chilestä. Tämän politiikan ansiosta maanosan maat ovat kärsineet taloudellisista shokeista kuten valtioiden ylivelkaantumisista, hyperinflaatioista ja maataloustuotteiden sekä joidenkin taloudelle tärkeiden raaka-aineiden hintojen romahtamisista. Nämä shokit ovat pudottaneet kansojen enemmistön köyhyyteen.

Klein esittelee joukon toimenpiteitä, joita Latinalaisen Amerikan uudet vasemmistojohtajat ovat tehneet muuttaakseen maansa vähemmän haavoittuvaksi ulkopuolelta tulevien kriisien ja taloudellisten shokkien suhteen.

Nyt turvana on oma taloudellinen integraatio, irrottautuminen Kansainvälisestä valuuttarahastosta (IMF), velkojen maksu sekä maanosan maiden keskinäinen apu ja työnjako. Venezuela tukee köyhiä maita halvalla öljyllä, Bolivia alennetulla kaasun hinnalla, Kuuba lähettämällä lääkäreitä. Venezuelan johdolla perustettu Etelän pankki aloittaa toimintansa joulukuussa 2007. Sen lainanantoperusteet ovat aivan toiset kuin IMF:n.

 

Klein toteaa, että uusien vasemmistohallitusten politiikalla on ollut maanosassa ns. domino-efekti eli uusliberalismin vastustus laajenee ketjureaktion tavoin, nopeasti. (MLS)

 

Koko artikkeli englanniksi:

http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=20&ItemID=14272

Mainokset

Kommentointi on suljettu.