Järjestöt tukevat Venezuelan uuden perustuslain hyväksymistä

Posted: 13.11.07 in +Venezuela

Kaikkiaan 16 poliittista järjestöä ja yhteiskunnallista liikettä sopi keskenään Caracasissa 9.11.2007 tukevansa Venezuelan uuden perustuslain hyväksymistä 2.12.2007 järjestettävässä kansanäänestyksessä.

Sopimus julkaistiin kokouksessa, jossa olivat läsnä Venezuelan yhdistyneen sosialistisen parlamenttiryhmän kansanedustajat Mario Isea ja Luis Camargo sekä muutamia edustajia Venezuelan kommunistisesta puolueesta (PCV) ja Isänmaa kaikille -puolueesta (PPT) sekä 13 muun järjestön edustajia. Muut läsnäolleet organisaatiot olivat: Kivi-liike, Mobare, Maan omatunto, Juan Bimba, Perustuslakiuudistuksen sosialistiset pataljoonat, Amaos, Isänmaallinen arvokkuus, Avain, Nuori, MLPB, ONI, MCPN ja Verkostot. 

Osallistuneiden järjestöjen puhemiehet olivat varsin tyytyväisiä uuteen perustuslakiluonnokseen. He mielsivät lakiuudistuksen presidentti Hugo Chávezin ja hänen kansallisen hallituksensa paluuksi Venezuelan kansan pariin. Lisäksi kaikki järjestöt torjuivat oppositioryhmien väkivallan, jota on kärjistetty käyttämällä opiskelijoita vaaliboikotin edistämiseen.

Mario Isea ilmoitti, että lähipäivinä järjestetään lehdistötilaisuus, jossa tiedotetaan näiden 13 järjestön liittymisestä Zamoran Kansallisen Komennon jäseniksi. Järjestöt sopivat myös julkistavansa aikataulun perustuslain hyväksymistä tukevien tilaisuuksien pitämisestä. Isea viittasi tällä perustuslain uudistamista vastustavien tahojen eri puolilla Venezuelaa järjestämiin ”Kansallisen Vastarinnan Komento tänä perjantaina”  -tilaisuuksiin.

Mario Isea teroitti vielä, että kaikilla poliittisilla puolueilla Venezuelassa on oikeus esittää oma mielipiteensä. Me suosittelemme perustuslain hyväksymistä ja toiset ovat sitä vastaan. Heillä ei ole kuitenkaan oikeutta sellaiseen kaksijakoisuuteen, jossa he toisaalta kutsuvat laillisesti koolle tilaisuuksia ja toisaalta taas kehottavat kansaa kapinaan.

 Kansallisen Vastarinnan Komento puuhastelee jo koko kansanäänestyksen suorittamisen torjunnan parissa. Isean mukaan tämä on demokratian vastaista, koska kansalla on oikeus äänestää ja kansaa ei voi estää voimakeinoin harjoittamasta oikeuksiaan.  (ABN, Ernesto Aguilera – suom. ML)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.