”Pahan akseli” vauhditti Latinalaisen Amerikan integraatiota

Posted: 12.11.07 in +Chile

Santiago de Chile toimi näyttämönä latinalaisamerikkalaiselle integraatiolle niin valtiollisten instituutioiden kuin kansanliikkeittenkin tasolla 7.-9.11. pidetyissä kokouksissa. Hugo Chávez, Daniel Ortega ja Evo Morales esiintyivät julkisessa kansanjuhlassa Santiagon stadionilla ensi kertaa yhdessä.

 

[Teksti: Juha Uski] 

Cumbre por la Amistad e Integración de los Pueblos Iberoamericanos eli huippukokous iberoamerikkalaisten kansojen ystävyyden ja yhtenäisyyden puolesta, lyhyesti CAP, pidettiin Santiago de Chilessä Arcis-yliopiston tiloissa samaan aikaan valtion päähenkilöitten kokouksen kanssa.

 

Tunnelma tuossa vasemmistoradikaalissa yliopistossa on jossain mielessä edelleen kuin kuusikymmenluvulla: vasemmistolaista kirjallisuutta myydään käytävillä ja nuoriso vetelehtii pihoilla laulamassa akustisen kitaran säestyksellä. Yliopistossa opitaan taiteita ja sosiaalitieteitä.

 

Kansojen välinen huippukokous oli kohtaamis- ja keskustelupaikka eri Latinalaisen Amerikan maista tulleille sosiaalisten liikkeitten aktivisteille. Kokoontuminen järjestettiin varjotapahtumana samanaikaiselle 17. kertaa pidetylle Iberoamerikkalaisten maitten valtionpäämiesten (ja -naisten, ottaen huomioon että näitä on jo kaksi) huippukokoukselle.

Iberoamerikkalaiseen yhteisöön kuuluu 22 maata; 19 latinalaisamerikkalaista maata sekä Espanja, Portugali ja Andorra. Valtionpäähenkilöitten kokouksessa olivat läsnä muut valtionpäät paitsi Meksikon, Dominikaanisen Tasavallan ja Panaman päämiehet, jotka eivät voineet matkustaa maissa vallalla olevan tulvien aiheuttaman hätätilan vuoksi.

Valtioiden päähenkilöt julkistivat kokouksensa lopuksi yhteisen julistuksen, johon sisältyy 24 sopimuskohtaa. Sopimuksella pyritään lisäämään ”edistykseen osallistumista, oikeudenmukaisuutta, turvallisuutta sekä sosiaalista ja solidaarista keskinäistä apua”.

Lauantaina erityisen kiireisiä olivat uusliberalismin vastaiset valtionpäämiehet Chávez, Ortega, ja Morales sekä Kuuban valtioneuvoston varapresidentti Carlos Lage, joka edusti valtionpäähenkilöitten huippukokouksessa Kuubaa. Kyseiset johtajat osallistuivat nimittäin samana päivänä myös CAP:in eli kansojen välisen huippukokouksen päätöstilaisuuteen Santiagon kansallisella stadionilla yli 5000 hengen yleisölle. Tilaisuuden edetessä yllättäen Carlos Lage vastaanotti puhelinsoiton, jossa kysyttiin Hugo Chávezia puhelimeen. Fidel Castrohan se siellä lähetti terveisiä kaikille.

Yhdessä valtionpäämiesten kanssa lavalla esiintyi myös Chilen Juntos Podemos -liikkeen keulahahmo Tomás Hirsch. Hirschin puoluetoveri Efren Osorio hehkutti tilaisuuden merkitystä sanomalla, että on ennen kokematonta, että koko latinalaisamerikkalainen ”pahan akseli” esiintyy julkisesti yhdessä, viitaten siten Kuuban, Venezuelan, Ecuadorin, Bolivian ja Nicaraguan vasemmistolaisiin, Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa kohtaan kriittisiin johtajiin. Lopulta kuitenkin Ecuadorin Rafael Correan oli lähdettävä takaisin Ecuadoriin jo aamulla, joten hän ei päässyt osallistumaan tapahtumaan.

 

Myös CAP:in päätösjulistus julkaistiin lauantaina. Siinä pidettiin kansakuntien sosiaalisen kehityksen tärkeimpinä prosesseina ”luonnonvarojen elvyttämistä mukaan lukien kaivos-, kala-, metsä- ja energiavarannot sekä maatalousuudistuksia ja ravitsemuksen omavaraisuutta”.

 

Päivän ehdoton sankari Hugo Chávez ehätti vielä kolmanteenkin juhlatilaisuuteen, Arcis -yliopistoon, jossa hän vastaanotti yliopiston kunniatohtorin arvon. Yliopiston sanoin Chávezin ”panos latinalaisamerikkalaisen integraation puolesta on ollut korvaamattoman arvokas”.

Moottoriturpa Chávez ehti valtionjohtajien kokoontumisessa myös herättää pahennusta haukkumalla Espanjan entistä pääministeriä José Maria Aznaria fasistiksi. Espanjalaisten pahastuttua tästä Chávezin piti selventää, että nykyinen pääministeri José Rodriguez Zapatero on toista maata ja ystävä, mutta Aznar tuki vallankaappausyritystä, jolla hänet yritettiin syrjäyttää vuonna 2002. Lauantaina Fidel Castro kehui tätä Chávezin vetoa ja sanoi, että näissä iberoamerikkalaisissa kokoontumisissa eurooppalaiset yrittävät edelleen ottaa opettajan asenteen latinoita kohtaan.

Lähteet: Chilen Humanistinen Puolue, Nacion Humana, El Quinto Infierno, Universidad ARCIS, TeleSur

Mainokset

Kommentointi on suljettu.