Argentiina selvittää diktatuurin rikoksia

Posted: 9.11.07 in +Argentiina

Yli kaksikymmentä vuotta diktatuurin kaatumisen jälkeen Argentiina on vihdoin tekemässä tiliä menneisyydestään. Tähän mennessä 256 sotilasjuntan kätyriä on haastettu oikeuteen vastaamaan teoistaan.

Oikeudenkäynnit sotilasvallan rikosten selvittämiseksi tulivat Argentiinassa mahdollisiksi, kun ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneitä suojannut armahduslaki kumottiin vuonna 2005. Lain kumoaminen oli yksi presidentti Nestor Kirchnerin ajamista uudistuksista.

 

Oikeuden pyörä on kuitenkin pyörinyt hitaasti. Juntan uhrien omaiset ja ihmisoikeusjärjestöt syyttävät tuomareita yhteistyöhaluttomuudesta. Myös oikeudenkäynteihin todistajiksi lupautuneiden henki on vaarassa. Avaintodistajaksi ensimmäiseen sotilasvallan edustajan vastaiseen oikeudenkäyntiin nimetty Julio López katosi jäljettömiin vuosi sitten juuri ennen oikeudenkäynnin alkamista.

 

Tämän vuoden lokakuussa elinkautiseen vankeuteen tuomittiin ensimmäisenä kirkonmiehenä katolinen pappi Christian Von Wernich. Tunteita herättänyt oikeudenkäynti nosti keskusteluun kirkon roolin sotilasjuntan rikoksissa. Argentiinan katolinen kirkko on kieltäytynyt pyytämästä anteeksi ihmisoikeusrikkomusten siunaamista ja niihin osallistumista, vaikka vainoissa tapettiin myös kirkon omia pappeja ja nunnia. Kirkko ei hartaiden uskovaisten vetoomuksista huolimatta ole myöskään suostunut poistamaan papinoikeuksia Von Wernichiltä, jonka syyksi oikeudessa luettiin osallistuminen seitsemään murhaan, 31 kidutukseen ja 42 ihmisen laittomaan vangitsemiseen.

 

Seitsemän vuotta kestäneen sotilasdiktatuurin aikana tapettiin kaikkiaan 30 000 argentiinalaista. (TK – Znet, Toward Freedom)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.