Venezuela uuden perustuslain kynnyksellä

Posted: 5.11.07 in +Venezuela

Venezuelan perustuslain muutosprosessi eteni ratkaisevalle tasolle, kun lakiluonnos hyväksyttiin 2.11.2007 kansalliskokouksessa ja siirrettiin samalla kansalliselle vaalineuvostolle (Comisión Nacional Electoral, CNE), jonka on määrä viedä se kansanäänestykseen.

Perustuslakiin, jossa on yhteensä 350 artiklaa, on lisätty 15 siirtymäkauden säännöstä ja 69 artiklaa esitetään muutettavaksi. Näistä muutoksista 33:ssa on presidentti Hugo Chavezin omia aloitteita ja 25 artiklaa on muutettu kansalaisten aloitteiden perusteella. Keskustelut lakiasäätävässä kongressissa aiheuttivat muutoksia 11 artiklaan.

Venezuelassa järjestettiin 16.8.-7.10.2007 yhteensä 9 020 perustuslakiluonnosta esittelevää julkista tilaisuutta. Kansalaiskäsittelyssä lakiin tehtiin 624 muutosehdotusta. Perustuslakiluonnos oli myös kaikkien kansalaisten hankittavissa kohtuuhintaan kirjana sen lisäksi, että luonnoksesta toimitettiin kansalaisille 10 000 000 kopiota. Kokousedustajat matkustivat ympäri maata selvittämässä sen sisältöä eri yhteisöille, kansalaisjärjestöille, opposition edustajille ja tavallisille kansalaisille. Kansalliskokous vastaanotti 80 000 puhelinsoittoa asian tiimoilta.

Hallituksen arvion mukaan 77,8 % venezuelalaisista tutustui lakiluonnokseen. Länsimaisen median väitteet, että Chavez olisi yksin muuttamassa perustuslakia mieleisekseen, voitaneen kirjata mustamaalaamisen piikkiin.

Kansanäänestys perustuslakimuutoksista on todennäköisesti joulukuun 2. päivänä. Sitä ennen käydään vielä avointa debattia, joka suo mahdollisuuden kampanjoida sekä puolesta että vastaan 30 päivän ajan. (MLS – Prensa Latina)

Kommentointi on suljettu.