Mapuche-kansa kamppailee oikeuksistaan Chilessä

Posted: 1.11.07 in +Chile

Chilen suurin alkuperäiskansa, mapuchet, joutuvat edelleen kamppailemaan oikeudestaan perinteiseen elintapaansa ja esi-isiltä perittyihin maihinsa Keski-Chilessä. Vaikka maassa on nyt demokraattisesti valittu hallinto, se ei kiinnitä paljonkaan huomiota alkuperäiskansojen oikeuksiin, joita suojelemaan laadittiin laki vuonna 1992. Tätä lakia kuitenkin rikotaan jatkuvasti. Hallituksen politiikka ja sen kehittämisprojektit ovat tuhoamassa mapuche-kansan perinteistä elinympäristöä ja elämäntapaa jokien patoamisen, metsänhakkuiden ja massiivisten tienrakennushankkeiden myötä.

[Teksti: Marjaliisa Siira]

Mapuchet eivät vastusta kehitystä, vaan haluavat osallistua ja vaikuttaa siihen. He haluavat, että kehitys olisi kestävää eivätkä taloudelliset intressit määräisi kaikkea ja että myös alkuperäiskansat voisivat hyötyä siitä eivätkä vain teollisuusyhtiöt.

Mapuche-kansa kamppailee oikeuksistaan pelkästään rauhanomaisin keinoin. Siitä huolimatta heihin sovelletaan terrorismin vastaista lainsäädäntöä. Joukko laittomasti vangittuja mapucheja on tällä hetkellä nälkälakossa saadakseen oikeutta. Mapuche-aktivistit ja yhteisöjen johtajat (lonkot) ovat saaneet jopa 25 vuoden tuomioita mitättömistä rikkomuksista. Heitä on tuomittu muun muassa väärien näyttöjen tai painostamalla saatujen tunnustusten perusteella.

 

Kansainvälisesti tunnettu ihmisoikeusjuristi Juan Guzman on vieraillut mapuche-vankien luona ja ilmaissut julkisesti järkytyksensä siitä, että ihmisoikeuksia rikotaan edelleen tämän päivän Chilessä. Guzman sanoi, että suurten monikansallisten yritysten ja suurmaanomistajien taloudelliset intressit ovat syynä tämän alkuperäiskansan oikeuksien rikkomiseen. Suuria teollisuuslaitoksia ja uusia valtateitä rakennetaan mapuchien maille, joita he pystyivät aikoinaan puolustamaan sekä inkoja että espanjalaisia valloittajia vastaan. Mutta nyt globaali markkinatalous on tunkeutumassa heidän elinalueelleen.

Kansainvälinen toimintapäivä Mapuche-kansan oikeuksien puolesta oli 26.10. Solidaarisuusjärjestöt eri puolilla Eurooppaa osoittivat mieltä Chilen suurlähetystöjen edustalla ja lähettivät vaatimuksensa ihmisoikeuksien kunnioittamisesta Chilen presidentille Michelle Bacheletille.

Lähde: Mapuche International Link

Video mapuche-kansan mielenosoituksista ja Patricia Troncoson kommentteja (espanjaksi): http://es.youtube.com/watch?v=Fy6_ZQgC2AY

Kommentointi on suljettu.