Maailmanjärjestöltä tuomio Kuuban saarrolle

Posted: 1.11.07 in +Kuuba

USA:n jääräpäinen politiikka koki murskaavan tappion, kun YK:n yleiskokous tuomitsi jälleen lokakuun lopulla Kuubaan kohdistuvan talous-, finanssi- ja kauppasaarron. Tämänvuotisessa äänestyksessä Kuuban esitys saarron lopettamisesta voitti äänin 184-4. Kauppasaartopolitiikalle tukensa antoivat Yhdysvaltojen lisäksi vain Israel, Palau ja Marshallinsaaret.

Kuuban ulkoministeri Felipe Pérez Roque piti kuudettatoista saarron tuomitsevaa äänestystulosta historiallisena, etenkin koska se tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen, kun Bush kutsui liittolaismaita tukemaan USA:n Kuuban-politiikkaa.

Presidentti George W. Bushin tuoreet Kuuban ”demokratisoimista” koskevat ehdotukset ovat herättäneet tyrmistystä Kuubassa ja maailmalla. Bush esitti linjapuheessaan sotilasvallankaappausta Kuuban hallituksen kaatamiseksi.

Bush kutsui Kuuban armeijaa kääntämään selkänsä Castron hallitukselle ja liittymään oppositiovoimiin. Bush myös täsmensi, että Yhdysvallat ei tavoittele Kuubassa ”vakautta” vaan ”vapautta”. Uutena aloitteena Bush esitti puheessaan miljoonien dollarien arvoisen ”vapausrahaston” perustamista Kuuban liike-elämän tukemiseksi. (TK – CSC, Granma, AP

Mainokset

Kommentointi on suljettu.