Taide kuuluu kansalle

Posted: 18.10.07 in +Venezuela

Otsikon kulunut iskulause on saamassa todellista sisältöä Venezuelan bolivaarisessa vallankumousprosessissa. Se tuo taidekasvatuksen kaduille ja tukee katujen taidetta.

[Teksti: Marjaliisa Siira]

Presidentti Hugo Chavezin kaudella on perustettu paljon kulttuurihankkeita sekä uusia kulttuurikeskuksia Caracasin ja muiden kaupunkien köyhiin lähiöihin. Niissä etsitään aitoa venezuelalaista kulttuuriperintöä, jonka kolonialismi ja maan eliitti ovat varastaneet kansalta 500 vuoden aikana.

Kulttuuriprojektien avulla pyritään kehittämään köyhien ja erityisesti nuorten kykyä osallistua yhteiskuntaan. Keskuksissa on tarjolla muun muassa tanssitunteja lapsille, musiikkikoulutusta ja kansalaisten itse toimittamia paikallisia radiokanavia. Katukulttuuritapahtumia, joissa nuoret pääsevät esiintymään, järjestetään jatkuvasti eri puolilla.

Kulttuurikeskukset ja nuorten omat katutapahtumat tuovat kulttuurin kaikkien ulottuville eikä taiteilijoita nosteta kansan yläpuolelle, eliitiksi, johon vain harvoilla on mahdollisuus kuulua. Yhteiskunnassa, jossa luodaan aitoa kansankulttuuria, ei voida toteuttaa vähemmistön etuja palvelevaa ”korkeakulttuuria”, vaan taide on osa jokaisen ihmisen elämää

Osallistuminen toteutuu myös poliittisesti kantaaottavissa seinämaalauksissa, jotka piristävät lähiöiden katukuvaa. Isojen seinämaalausten yksinkertaiset iskulauseet kuten ”vain sosialismissa toisenlainen maailma on mahdollinen” myös juurruttavat uudenlaista ajattelua ihmisten mieliin.

Eliitiltä koko kansan omaisuudeksi

Kapellimestari José Antonio Abreu aloitti pienillä resursseilla Caracasin slummien lasten musiikkiopetuksen jo 1970-luvun puolivälissä. Lapsille annettiin soitin käyttöön ilmaiseksi kahden vuoden opetuksen ajaksi. Sen jälkeen, jos soittaminen kiinnosti, he saivat soittimen omakseen. Nyt Abreun aloittama musiikkikasvatus on laajentunut kaikkien lasten oikeudeksi opetella jonkin instrumentin soittamista yksin tai orkesterissa, varallisuudesta riippumatta. Projekti on ainutlaatuinen koko maailmassa.

Tällä hetkellä 240 000 lasta opiskelee klassista musiikkia sadoissa orkestereissa ja kuoroissa, jotka myös esiintyvät ympäri maata. Eräs alun perin slummien lapsista koostuva nuoriso-orkesteri on konsertoinut ympäri maailmaa. Klassinen musiikki on siirtynyt eliitiltä kansalle, lasten ja nuorten yhdessä toimimisen muodoksi, joka antaa onnistumisen kokemuksia, ystävyyssuhteita ja esiintymismatkoja ulkomaille. Projekti on auttanut tuhansia kaduilla eläneitä lapsia, joille musiikki on ollut väylä itsensä toteuttamiseen ja uuteen elämään.

Venezuelan kulttuuriministeriö toteuttaa tänä vuonna koko maassa Luomista ilman rajoja – hankkeen, jossa kehitysvammaisia opetetaan ilmaisemaan itseään taiteen avulla. Kurssilla tutustutaan myös museoihin ja tavataan taiteilijoita.

Venezuelan bolivaarisessa tasavallassa taide kuuluu aidosti kaikille.

Lähde: Raisa Jäntti, Kulttuuri osana Venezuelan bolivaarista vallankumousta, Jäänmurtaja 3/07

Mainokset

Kommentointi on suljettu.