Vallegranden pyhimys

Posted: 15.10.07 in +Bolivia

Pienessä bolivialaisessa kaupungissa nimeltään Vallegrande paikalliset katoliset rukoilevat Jumalan lisäksi erästä Pyhää Ernestoa. Tämä ei viittaa mihinkään uskonnolliseen hahmoon kaukaa menneisyydestä, vaan hartaaseen ateistiin, joka oli julkisuuden valokeilassa vallankumouksellisena vain muutama vuosikymmen sitten.

On vaikea sanoa, olisiko Che Guevara ollut huvittunut vai ärsyyntynyt tästä vallegrandelaisten arvostuksen lajista. ”Kun menen nukkumaan ja kun nousen ylös, ensin rukoilen Jumalaa ja sitten Chetä”, kertoo eräs 27-vuotias paikallinen. ”Silloin kaikki menee hyvin. Chen läsnäolo täällä on positiivinen voima.”

Monissa taloissa Chen kuvat ovat Jeesuksen ja Neitsyt Marian kuvien rinnalla, toisissa on alttareita Chen kunniaksi. Puutetta ei myöskään ole tarinoista, jotka kertovat Chen tekemistä ihmeteoista.

Vallegranden sairaalan pesuhuone on muuttunut pyhätöksi. Siinä paikassa Chen ruumis näytettiin julkisesti hänen teloittamisensa jälkeen. Aikamoista ironiaa on siinä, että Chetä tällä tavalla kunnioitetaan juuri sillä seudulla, missä hänen johtamansa kapina epäonnistui pääasiassa paikallisen väestön tuen puutteeseen. Viimeinen luku Chen lyhyessä elämässä oli äärettömän traaginen.

Ja lisää ironiaa: juuri Boliviassa, missä Che antoi viimeisen uhrinsa vallankumoukselle, on presidentinpalatsi, joka on nykyään koristettu koka-lehdistä muodostetulla Alberto Kordan ikonisella Chen kuvalla.

Sekä Bolivia että Venezuelan bolivaarinen tasavalta ovat ratkaiseva osa Chen perintöä, vaikka Hugo Chavez ja Evo Morales valittiinkin vaaleilla tehtäväänsä. Tällä tavalla Chen henki elää ja vaikuttaa 21. vuosisadalla. (MLS – Znet/Mahir Ali)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.