Alkuperäiskansat koolla Boliviassa

Posted: 14.10.07 in +Bolivia

”Maailman alkuperäiskansojen kansainvälinen kokoontuminen” toteutettiin Boliviassa keskiviikosta 10.10. perjantaihin 12.10. Alkuperäiskansojen edustajat 120 maasta keskustelivat tehtävästään maailmassa tällä hetkellä. Maailmassa on noin 370 miljoonaa alkuperäiskansoihin kuuluvaa ihmistä ja heistä 50 miljoonaa elää Latinalaisessa Amerikassa, köyhyydessä ja syrjinnän alaisena.

Torstaina alkuperäiskansojen väet pitivät juhlatoimituksen Tiwanakun pyhillä raunioilla. Henkiset oppaat suorittivat uhrauksia Pachamamalle (Äiti Maa) ja pyysivät koko maailman alkuperäiskansoille ykseyttä keskenään.

Torstain tilaisuudessa puhui myös guatemalalainen Rigoberta Menchu, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1992. Hän kehotti kuulijoita taistelemaan, jotta heidän oikeutensa saisivat tunnustusta ja jotta alkuperäiskansat pääsisivät mukaan päätöksentekoon maailmassa.

Perjantain päätöstilaisuudessa Evo Morales ja Rigoberta Menchu esittivät 14 kohdan ohjelman, joka suuntautuu mm. kohti luonnonsuojelua ja rauhantyötä. Ohjelma korostaa Yhdistyneitten kansakuntien 13. syyskuuta hyväksymää alkuperäiskansojen oikeuksien julistusta. Kaikki jäsenmaat lukuun ottamatta Yhdysvaltoja, Australiaa, Kanadaa ja Uutta Seelantia allekirjoittivat julistuksen, joka suojaa alkuperäiskansojen oikeutta itsehallintoon ja esi-isiensä maitten hallinnoimiseen omien normiensa mukaisesti. Evo Moralesin hallitus pyrkii vakiinnuttamaan Boliviaan perustuslain, jossa alkuperäiskansojen yhteisöt tunnustetaan autonomisina yhteisöinä.

Perjantai 12.10. oli myös ”Amerikan löytämisen” vuosipäivä, ns. Kolumbus-päivä, jota Amerikan alkuperäiskansat ovat jo pitkään ”juhlistaneet” kolonialismin vastaisen vastarinnan päivänä. Päätöstilaisuudessa alkuperäiskansat pyysivät, että Yhdistyneitten kansakuntien päämaja ”de-kolonisoitaisiin” eli siirrettäisiin New Yorkista johonkin sopivampaan maahan. Tätä on aiemmin YK:n yleiskokouksessa ehdottanut myös Hugo Chavez. Vierailtuaan pari viikkoa sitten YK:ssa ja koettuaan, että häntä ja hänen hallituksensa ministereitä kohdeltiin kaltoin New Yorkissa, Evo otti aiheen uudestaan esille kokousta edeltävinä päivinä. Tähän USA:n suurlähettiläs Boliviassa, Philip Goldberg, lausahti ironisesti: ”Varmaan seuraavaksi Evo tahtoo siirtää Disneylandinkin.” Tämän jälkeen valtionkansleri David Choquehuanca moitti Goldbergin vitsiä rasistiseksi ja kansliasta lähti varakansleri Hugo Fernandezin allekirjoittama virallinen kirje Goldbergille. Kirjeessä häntä pyydetään muodollisesti katumaan sanojaan. Evo puolestaan sanoo, että ennen kuin Goldberg pyytää anteeksi, hänellä ei ole mitään asiaa hallituspalatsiin. Suurlähettiläs Goldberg on jo pyytänyt anteeksi medioissa, mutta hallitus odottaa edelleen virallista kirjallista anteeksipyyntöä.

Myös perjantain juhlatilaisuudessa väkijoukon edessä Evo Morales tuomitsi Yhdysvaltojen sekaantumiset maansa sisäisiin asioihin. Hän korosti, että osa niin sanottuja kehitysyhteistyövaroja on suunnattu ryhmille, jotka vastustavat maassa käynnissä olevaa muutosprosessia.

Alkuperäiskansojen liikkeitten edustajat päättivät aloittaa uuden kansainvälisen kampanjan, jotta Nobelin rauhanpalkinto myönnettäisiin Bolivian presidentti Evo Moralesille. Nobel-kampanja käynnistyy siis nyt uudelleen, päättäväisemmin, vuodelle 2008. (Juha Uski – Bolpress, Prensa Latina, Telesur, Bolivia Rising)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.