Bolivia vetää sotilaansa ”Amerikoiden koulusta”

Posted: 13.10.07 in +Bolivia

Bolivia vetää asteittain sotilaansa pois Läntisen pallonpuoliskon turvallisuusyhteistyön instituutin (WHINSEC) koulutusohjelmista. Koulun nimi oli aikaisemmin Amerikoiden koulu (School of the Americas, SOA). Yhdysvaltojen veronmaksajien maksamasta korkeatasoisesta upseerikoulutuksesta ovat aikaisemmin kieltäytyneet Argentiina, Uruguay ja Venezuela.

School of the Americas perustettiin alun perin Panamaan vuonna 1946, mutta se joutui siirtymään Yhdysvaltoihin 1984, ja sijaitsee nyt Georgian osavaltion sotilastukikohdassa Fort Benningissä.

Koulusta on valmistunut yli 60 000 upseeria, enimmäkseen Latinalaisen Amerikan maista kotoisin olevia. Esimerkiksi bolivialaisia on koulussa ollut yli 4000, kolumbialaisia noin 8700.

Koulun opetusohjelmaan kuuluu mm. psykologinen sodankäynti ja kuulustelutekniikat ja sen politiikkana on kommunismin vastustaminen. Pentagon julkisti vuonna 1996 koulun oppikirjat, jotka puoltavat kidutusta, kiristystä ja teloituksia. Koulua onkin nimitetty diktaattoreiden ja salamurhaajien opinahjoksi.

SOA:sta valmistuneiden upseereiden vaikutus Latinalaiseen Amerikkaan on ollut musertava ja sen on jopa sanottu olevan maanosan epävakauden suurin syy. SOA:n upseerit ovat terrorisoineet omia maanmiehiään varustettuina huippukoulutuksella, modernilla aseistuksella ja viimeisimmällä tiedustelutekniikalla. He ovat osallistuneet vallankaappauksiin, joukkomurhiin ja salamurhiin omissa maissaan.

Argentiinalainen kenraali Leopoldo Galtieri, jonka hallinnon aikana ”katosi” 30 000 kansalaista, tukeutui toiminnassaan SOA:n kouluttamiin upseereihin, samoin Chilen diktaattori Augusto Pinochet.  Salvadorilainen Roberto d’Aubuisson, joka johti pahamaineisia kuolemanpartioita 1980-luvulla, oli itse koulun kasvatteja. Bolivian raa’an sotilasdiktatuurin johtaja 1970-luvulla Hugo Banzer Suarez valmistui SOA:sta 1956. Tässä vain muutamia esimerkkejä.

Yhdysvalloissa toimii koulun sulkemista ajava liike SOA Watch. Maaliskuussa 2006 järjestön edustajat kävivät Evo Moralesin puheilla pyytäen, että Bolivia ei enää lähettäisi upseereitaan koulutettavaksi SOA:aan. USA:n kongressissa kesäkuun 2007 budjettiäänestyksessä koulun sulkemista kannatti 203 edustajaa, mutta he hävisivät marginaalisella kuudella äänellä. (MLS – SOA Watch)

Kommentointi on suljettu.