Bolivian alkuperäiskansat tukevat perustuslain uudistamista

Posted: 12.9.07 in +Bolivia

Bolivian alkuperäiskansojen, talonpoikien ja kansanliikkeiden Sucressa 10. syyskuuta pidetty huippukokous kutsui kaikkia bolivialaisia puolustamaan perustuslakia säätävää kokousta, joka on toistaiseksi joutunut keskeyttämään toimintansa opposition lietsomien levottomuuksien vuoksi. Huippukokous hyväksyi kahdeksantoistakohtaisen ohjelman uuden perustuslain pohjaksi. Tavoitteena on maan yhtenäisyyden säilyttäminen, sosiaalisten oikeuksien laajentaminen ja luonnonvarojen kansallistaminen.

Samaan aikaan useat tahot ovat varoittaneet presidentti Evo Moralesia vastaan suunnatun vallankaappauksen vaarasta ja mahdollisesta sisällissodasta, jota valmistellaan Yhdysvaltojen tuella. Bolivian tiedustelupalvelu sai hiljattain käsiinsä ”suunnitelman paskaisen intiaanin kaatamiseksi”. Nelikohtaisesta suunnitelmasta on jo pantu osia täytäntöön. Bolivian armeijan ylikomentaja Wilfredo Vargas vaati Jornada-lehdessä poliitikkoja ratkaisemaan ongelmat rauhanomaisen dialogin avulla. Vuoropuhelua osapuolten välille on ryhtynyt rakentamaan myös maan katolinen kirkko.

 

Yhä enemmän tietoja Yhdysvaltojen ulkoministeriön sekaantumisesta Bolivian sisäpolitiikkaan tulee kuitenkin päivittäin julkisuuteen. USA:n hallituksen ”kehitysyhteistyötä” koordinoiva USAID ja sen avaama Office of Transition Initiatives –toimisto (OTI) on keskittynyt vaikuttamaan perustuslakia säätävän kokouksen kulkuun Bolivian opposition mielimällä tavalla ja tukemaan luonnonvaroiltaan rikkaiden alueiden kuten Santa Cruzin ja Cochabamban separatistisia hankkeita. Suurin osa USAID:n myöntämästä yli 13 miljoonan dollarin rahasummasta on käytetty ”alueellisten hallitusten lujittamiseen” eli presidentti Evo Moralesin keskushallituksen heikentämiseen. (TK – APG, Bolivia Rising, Progreso Weekly)

Kommentointi on suljettu.