USA:n diplomaatit poliitikkoina Boliviassa

Posted: 5.9.07 in +Bolivia

Presidentti Evo Morales varoittaa, että hän tekee ”radikaaleja päätöksiä” ulkomaisten diplomaattien suhteen, mikäli nämä sekaantuvat Bolivian politiikkaan.

”En ymmärrä, miksi jotkut suurlähettiläät omistautuvat politiikkaan eikä diplomatiaan, Morales sanoi Bolivian diplomaattikunnan kokouksessa La Pazissa. ”Se ei ole yhteistyötä. Se on salaliitto.”

Hän jatkoi, että hänen hallituksensa on kärsivällinen ulkomaisten hallitusten kanssa, mutta ”teemme radikaaleja päätöksiä niiden diplomaattien suhteen, jotka provosoivat meitä.”

 

Edellisenä päivänä Bolivian varapresidentti Alvaro Garcia syytti Yhdysvaltojen lähetystöä Bolivian konservatiivisen opposition ideologisen vastarinnan tukemisesta rahoittamalla julkaisuja, matkoja ja seminaareja. Suurlähetystön tiedottaja Eric Watnik kielsi syytökset sanoen, että ”yhteistyö on täysin epäpoliittista”.

 Aiemmin Yhdysvallat on kuitenkin käyttänyt Bolivialle antamaansa apua vastustaakseen Moralesia ja hänen MAS-puoluettaan. Vuodelta 2002 on esimerkiksi olemassa asiakirja, jossa todetaan, että ”Yhdysvaltojen apua kohdistetaan Boliviassa rakentamaan maltillisia, demokraattisia poliittisia puolueita, jotka voivat palvella vastapainona radikaalille MAS-puoluelle tai sen seuraajille”.

 

Näistä erimielisyyksistä huolimatta Bolivian ja USAn hallitukset jatkavat yhteistyötä huumeiden vastaisessa työssä sekä Bolivian terveydenhuollon ja talouden kehittämiseksi. USA:n apupaketti ensi vuodelle on 120 miljoonaa dollaria. (MLS – International Herald Tribune)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.