Kuuban kauppasaarto jatkuu

Posted: 4.9.07 in +Kuuba

YK:n yleiskokous vaatii vuosittain lähes yksimielisesti Kuuban vastaisen kauppasaarron purkamista. USA:n hallitus ei päätöksiä noudata, vaan on kiristänyt saarron valvontaa entisestään.

[Teksti: Tomi Kuhanen]

YK:n yleiskokous on jo viidentoista vuoden ajan vaatinut Yhdysvaltoja lopettamaan Kuubaa vastaan kohdistetun kauppasaarron. Viime vuosina kauppasaarron puolesta ovat äänestäneet ainoastaan Yhdysvallat, Israel ja pari lilliputtivaltiota kuten Marshallinsaaret ja Palau.Kuuba on yksi Latinalaisen Amerikan köyhimmistä maista, mutta se on myös maanosan ainoa maa, jossa ei ole hökkelikyliä ja katulapsia. Sukupuolten ja etnisten ryhmien tasa-arvo on edennyt harppauksin. Valtio takaa perustoimeentulon, vaikkakin niukan, kaikille kansalaisille. Maksuton ja korkeatasoinen koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmä on nostanut kuubalaiset yhdeksi maailman parhaiten koulutetuista ja terveimmistä kansoista.

Yhdysvaltojen asettama kauppasaarto uhkaa näitä vallankumouksen saavutuksia ja vaikeuttaa kuubalaisten perheiden jokapäiväistä elämää. Kauppasaarron vaikutukset tuntuvat konkreettisesti niin lääke- ja tarvikepulasta kärsivissä sairaaloissa kuin kansalaisten ruokapöydissä.

Myös Kuuban vienti kärsii

Yhdysvallat teki vuonna 2000 kauppasaartoon poikkeuksia joidenkin lääkkeiden ja elintarvikkeiden myynnin osalta, mutta kaupalle asetettavat ehdot ovat niin tiukat, että käytännössä saarto ei ole lieventynyt. Kauppasaarron vuoksi Kuuba ei voi ostaa monia tärkeitä lääkkeitä tai tarpeellista teknologiaa, mutta saarto toimii myös toiseen suuntaan estäen Kuubaa myymästä omia tuotteitaan ulkomaille.

Yhdysvaltoihin ei saa tuoda mitään tuotetta, jossa on kuubalaisia osia. Hiljattain Yhdysvallat lätkäisi yli 170 000 dollarin sakot energiatuotantoon turbiineja ja kompressoreja valmistavalle yritykselle, joka brasilialainen tytäryhtiö oli ostanut raaka-aineita Kuubasta. Kuuban ulkomaankauppaministeri Raúl de la Nuez näkee tämän osoituksena siitä, että saarto ei ole vain USA:n ja Kuuban välinen asia, vaan koskettaa koko maailmaa.”Ensinnäkin USA:n lait kieltävät pohjoisamerikkalaisten yritysten tytäryhtiöiltä missä tahansa maailmassa kaikki suhteet Kuuban kanssa. Toiseksi, Yhdysvaltoihin ei saa tuoda mitään tuotetta, jossa on jokin kuubalainen osa. Esimerkiksi sveitsiläisen makeistehtaan on vahvistettava, ettei Yhdysvaltoihin vietävissä tuotteissa ole kuubalaista sokeria ja japanilainen Toyota joutuu todistamaan, ettei autojen valmistuksessa ole käytetty kuubalaista nikkeliä”, de la Nuez sanoo.

Kuuba.org -verkkolehti kysyi ulkomaankauppaministeriltä myös näkemystä Suomen johtaman EU:n roolista kauppasaarrossa. ”Vaikka Euroopan unioni on julkisesti ilmoittanut vastustavansa Yhdysvaltain Kuuban-vastaista kauppasaartoa, se on käytännössä myötävaikuttanut siihen”, de la Nuez sanoo. Ministerin mukaan EU on luvannut toppuutella kansalaistensa sijoituksia Kuubaan vastineeksi siitä, että Yhdysvallat ei toimeenpane sanktioita niitä eurooppalaisia vastaan, joilla on omaisuutta Kuubassa.Osa kauppasaartoa YK:n äänestyksissä vastustavista maista ja yhdysvaltalaisista instituutioista on ollut sitä mieltä, että saarto itse asiassa tukee Kuuban nykyhallitusta, joka voi laittaa kaikki maan ongelmat saarron piikkiin. Ulkomaankauppaministeri ei väitettä allekirjoita, mutta kehottaa näin ajattelevia toimimaan kauppasaarron välittömäksi lopettamiseksi ja katsomaan mitä siitä seuraa. ”Kaikki mitä sen [saarron purkamisen] jälkeen tapahtuu, on meidän ongelmamme”, kuittaa Raúl de la Nuez.Saarto kiristyy

Kuuban mukaan kauppasaarrossa on kyse taloudellisesta sodankäynnistä, joka on ulotettu koskemaan myös muita maita ja joka siten on kansainvälisen lain vastainen. Kymmenen vuotta sitten hyväksytyn Helms-Burton -lain myötä Yhdysvaltain syyte- ja rankaisutoimien kohteiksi tulivat kaikki Kuuban kanssa kauppaa käyvät ulkomaiset yritykset johtajineen ja perheenjäsenineen.
 

Laki asettaa myös yksityiskohtaiset ehdot Kuuban sosialistisen yhteiskunnan purkamiselle. Yksityiskodit, koulut, sairaalat, päiväkodit, sokeritehtaat, hiekkarannat ja muu omaisuus Kuubassa voidaan yksityistää ja palauttaa entisille omistajille. Lokakuussa 2006 Yhdysvallat ilmoitti tiukentavansa yli 40 vuotta jatkuneen Kuuban vastaisen kauppasaarron valvontaa. Liittovaltio on perustanut uuden valvontayksikön, jossa on edustajat kauppa- ja valtiovarainministeriöiden lisäksi FBI:sta ja USA:n sisäisen turvallisuuden ministeriöstä. Hiljattain työnsä aloittanut uusi yksikkö uhkaa kauppasaarron rikkojia jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistuksella ja sakoilla, jotka voivat nousta yksityishenkilöillä 250 000 dollariin ja yrityksillä miljoonaan dollariin.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.