Nicaragua, Ortegan aika nro 2

Posted: 2.9.07 in +Nicaragua

Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen (Kepan) koordinaattori Carla Bush Managuasta kävi Suomessa elokuun lopulla. Hän kertoi Rauhanpuolustajien seminaarissa Uudessakaupungissa kuulumisia Nicaraguasta.

 [Teksti: Marjaliisa Siira]

”Vasemmiston valtaantulo vuoden 2006 vaaleissa herätti kansalaisyhteiskunnassa hurjia odotuksia paremmasta. Presidentti Daniel Ortega on myös taitava, populistinen puhuja, joka osaa kannatella näitä toiveita ihmisten mielissä”, Carla kertoo. ”Ortegan pääviesti on ollut ’sovinto ja rauha’, eli että enää ei yhteiskuntaa saa jakaa osiin, jotka ovat toisiaan vastaan. Köyhyyden vähentäminen on toinen poliittinen prioriteetti.” Carlan mukaan kansa alkaa kuitenkin pikku hiljaa kyllästyä siihen, että Ortega paljolti toistaa vain mitä Venezuelan presidentti Hugo Chavez (joka vierailee ahkerasti myös Nicaraguassa) on sanonut eikä hänellä ole omia ideoita siitä, mitä pitäisi tehdä. ALBA-sopimukseen liittyminenkin oli tätä Chavezin ”talutusnuorassa” olemista, ei siitä sen kummemmin keskusteltu Nicaraguassa eikä liittyminen ole aiheuttanut mitään käytännön toimenpiteitä. ”Ortega tietysti pokkailee ahkerasti Chavezin suuntaan Venezuelan toimittaman halvan öljyn takia.”

Hyvät uutiset

Nicaraguan resurssit kaiken hyvän toteuttamiseen ovat vähäiset, vaikka taloudellinen tilanne onkin nyt suhteellisen hyvä. Mutta joitakin hyviä uutisia on.

 Ilmainen, kaikille vapaa peruskoulutus on säädetty lakiin ja sen järjestämiseen on osoitettu tänä vuonna 7,8 miljoonaa US dollaria. Lisäksi kuubalaiset ovat jo pitkään olleet auttamassa lukutaitokampanjassa, ja tämä kampanja jatkuu edelleen.

Perusterveydenhoidon järjestämiseksi köyhille alueille on myönnetty tänä vuonna 6,8 miljoonaa dollaria. Kuubalaisia lääkäreitä on ollut työskentelemässä köyhillä alueilla ja terveyskeskuksia on rakennettu lisää, mutta niissä ei vielä ole tarvittavia välineitä eikä lääkäreitä.

Hallituksen poliittinen ohjelma ”Nälkä nolla” herätti paljon toivoa köyhistä köyhimpien parissa. Ohjelmaan kuuluu mm., että köyhille perheille annetaan kanoja ja yksi lehmä. Tarkoitus oli, että kanoja, kananmunia ja maitoa jaettaisiin edelleen lähiympäristön köyhille, mutta usein köyhät söivät heti nälkäänsä ne kanat ja lehmät. Nälän poistaminen ei siis levinnyt toivotulla tavalla.

 

Kansalaisyhteiskunnan toiveita osallistumisen lisäämisestä on toteutettu laatimalla kansalaisyhteiskuntaohjelma, jonka mukaan kaikessa poliittisessa päätöksenteossa pitäisi kansalaisjärjestöjen olla mukana. Osallistumista ohjaamaan on perustettu Kansalaisjärjestöjen keskusjärjestö CPC, jota johtaa Ortegan vaimo Rosario Murillo.

 … ja huonot 

Huonona asiana Carla toi esiin, että Ortega valitettavasti keskittää valtaa omalle perheelleen. Kansa epäilee, että Ortega vaimonsa kanssa päättää kaikista asioista hallintosalaisuuden suojissa. Nicaraguan kansalaisyhteiskunta on kuitenkin hyvin valveutunut ja se estää pahimmat tyhmyydet. Carlan mukaan kaikkien uudistusten toteuttaminen kangertelee, koska hallinto on äärettömän tehoton. Päätöksenteko takkuilee. Indikaattorit eivät myöskään vielä näytä köyhyyden vähentyneen. Suoranaista takapakkia ihmisoikeuksien kannalta oli terveydellisistä syistä tehtävän abortin kieltäminen. Aiemmin se oli sallittu laissa. Tämä oli Carlan mukaan Ortegan kaupankäyntiä kirkon kanssa. Kauppaa Ortega joutuu käymään myös oikeiston kanssa, koska parlamenttivaaleissa sandinistipuolue sai vain 38,9 prosenttia äänistä. Nähtäväksi jää, mitä tästä ”kaupankäynnistä” ajan mittaan seuraa.”Nicaraguan kansalle kuitenkin sandinistien tekemä vallankumous vuonna 1979 on edelleen rakastettu, tärkeä asia. Kukaan ei kiistä sen vallankumouksen saavutuksia. Se tuotti kansalle muun muassa sosiaalista ja fyysistä turvallisuutta. Monille sandinistihallinnon aika (1979-90) oli heidän elämänsä parasta aikaa, vaikka ei ollut edes ehjiä farkkuja jalassa. Nämä samat ihmiset äänestivät Ortegan nyt uudelleen valtaan.”

Mainokset

Kommentointi on suljettu.